Proprietarii de locuinţe din România pot primi despăgubiri de 900 de milioane de euro în cazul unui dezastru major

Proprietarii de locuinţe din România pot primi despăgubiri de 900 de milioane de euro în cazul unui dezastru major
Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) poate acorda proprietarilor de locuinţe din România despăgubiri în valoare de 900 de milioane de euro în cazul unui dezastru major produs de cutremur, alunecări de teren sau inundaţii, aceasta fiind capacitatea pe care o are programul în 15 iulie, a anunţat joi PAID.

"În acest moment, programul de reasigurare al PAID este cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, având ca parteneri societăţi de reasigurare solide din punct de vedere financiar, printre care Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, SCOR, XL Re, New Re, Sirius, Lloyd's Syndicates, etc.", se arată în comunicat.

Mai mult de 45% din capacitatea de reasigurare a PAID România provine de la reasigurători cu rating AA, potrivit reprezentanţilor programului.

„Procesul de reasigurare are ca scop transferul de risc către societăţile de reasigurare internaţionale, astfel încât PAID să aibă capacitatea de despăgubire necesară, prin recuperarea acestor fonduri de la partenerii reasigurători", a declarat directorul general adjunct al PAID România, Natalia Man.

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor a scăzut în luna mai 2017 cu 2,3% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 1,67 milioane.

Reprezentanţii PAID România au atenţionat că proprietarii de locuinţe care nu îşi asigură locuinţele nu pot beneficia de nicio formă de despăgubire pentru daunele provocate locuinţelor în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de PAD - Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

Un cutremur de amploarea celui din 1977 ar provoca pagube estimate la 6 miliarde euro la nivelul întregii ţări, fără a se cunoaşte capacitatea reală a asigurătorilor de a acoperi plata daunelor în acest caz, iar locuinţele asigurate obligatoriu de PAID ar suferi daune estimate la 775 milioane de euro, potrivit declaraţiilor specialiştilor din cadrul unei conferinţe organizate în luna martie de PAID.

 

Comenteaza