Propunere USR: Pacienţii să facă donaţii doar unităţii sanitare unde au primit îngrijiri, nu şi medicilor

Propunere USR: Pacienţii să facă donaţii doar unităţii sanitare unde au primit îngrijiri, nu şi medicilor
Deputatul USR, Matei Dobrovie, a iniţiat o propunere legislativă care vizează modificarea art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului, în sensul în care pacienţii vor putea oferi donaţii numai unităţii sanitare unde au primit îngrijiri, nu şi medicilor curanţi.

Donaţiile vor fi incluse în situaţia privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului public, care se afişează lunar pe pagina de web creată în acest scop de Ministerul Sănătăţii, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Iniţiativa urmăreşte să pună în acord textul de lege menţionat cu două decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţate de completul pentru dezlegarea unor probleme de drept penal.

„Instanţa supremă a stabilit că medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public, în sensul legii penale, iar primirea de către acesta a unor donaţii din partea pacienţilor este interzisă. Cu toate acestea, în Legea nr. 46/2003 se vorbeşte despre dreptul pacientului de a oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii. Cu alte cuvinte, pacientul poate oferi bani medicului, dar medicul din sistemul public de sănătate nu are voie să îi primească. Este evident faptul că acest raţionament nu face decât să creeze confuzie în rândul pacienţilor, care nu ştiu cum ar trebui să procedeze", explică iniţiatorul legii, deputatul USR Matei Adrian Dobrovie, se arată în documentul citat.

De asemenea, Dobrovie consideră că nu ar trebui să se facă o diferenţiere între medicul din sistemul public şi cel privat, atunci când vine vorba de primirea unor donaţii din partea pacienţilor. Nici în cazul medicilor din spitalele private nu se justifică primirea de plăţi suplimentare, întrucât fiecărui act medical îi corespunde deja un anumit tarif.

„Consider că este de datoria statului român ca medicii să fie răsplătiţi în mod corect pentru munca depusă. Practica plicului pentru medic este nocivă pentru societatea românească şi trebuie să i se pună punct prin dispoziţii legale clare, uşor de identificat şi de înţeles de către cetăţeanul care ajunge, într-o zi, în postura de pacient", a mai precizat Dobrovie.

 

 

Comenteaza