Protest al fermierilor clujeni. Zeci de tractoarele au circulat cu viteză redusă pe DN1 Turda – Cluj

Protest al fermierilor clujeni. Zeci de tractoarele au circulat cu viteză redusă pe DN1 Turda – Cluj
| Foto: Apuseni.info

Mii de fermieri români au ieșit în cursul zilei de astăzi cu tractoarele pe drumurile din mai multe județe, printre care și Cluj, pentru a protesta împotriva crizei generate de cerealele scutite de taxe venite din Ucraina. 

Fermierii din țară sunt nemulțumiți de decizia luată de Comisia Europeană care a permis accesul cerealelor venite din Ucraina în spațiul european fară a plăti taxe. 

La Cluj, zeci de fermieri au ieșit cu tractoarele pe mai multe drumuri din județ, printre care și pe DN1 Turda - Cluj, ca semn de protest, potrivit Apuseni.info.

Aceștia susțin că cerealele venite din Ucraina ar trebui doar să tranzite România și nu să fie vândute aici. Fermierii spun că este o "concurență neloială". De asemenea, există nemulțumiri și față de autoritățile române și de felul în care au gestionat această situație. 

„Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează într-un comunicat comun al mai multor federaţii ale fermierilor.

Comisia Europeană a acordat luna trecută un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii din România, Bulgaria și Polonia. Fermierii români au primit suma de 10 milioane de euro, deși, potrivit datelor prezentate de aceștia, pierderea este de peste 200 de milioane de euro, potrivit Mediafax. Comisia Europeană analizează și varianta unui nou pachet financiar pentru fermieri, după ce liderii țărilor menționate ar fi cerut acest lucru.

Comenteaza