Protest anemic la Prefectură. Ce revendică sindicaliştii VIDEO

Protest anemic la Prefectură. Ce revendică sindicaliştii VIDEO
Zgribuliţi de frig şi adunaţi sub umbrele, câteva zeci de protestatari pichetează în aceste momente sediul Prefecturii din Cluj.

20 de membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară (FSS) Cluj au ieşit în stradă, nemulţumiţi de proasta finanţare a sistemului medical. Angajaţii din spitalele clujene au pichetat Prefectura Cluj timp de 20 de minute şi au fost secondaţi de 40 de colegi din Cartel Alfa Cluj. Oamenii cer un salariu minim de 1.000 lei brut, din 2014.

Adăpostiţi de ploaie în gangul de la CEC Bank, aflat vizavi de Prefectura Cluj, cei 60 de sindicalişti, zgribuliţi şi ascunşi sub umbrele, au cerut o finanţare care să aducă performanţă în sistemul medical. Îmbrăcaţi în uniformele sindicatului, oamenii au arătat că militează pentru creşterea salariilor.

"Nemulţumirile sistemului sanitar se cunosc de către toată lumea după ultimele evenimente. Noi am ieşit în stradă pentru creşterea salariilor şi reducerea deficitului de personal. La ultima adunare confederală a Cartelului Alfa s-a hotărât să se sprijine de către Cartel Alfa toate revendicările Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România vizavi de sistemul sanitar. Tradus, ei vor susţine toate pichetările pe care le organizează Federaţia, aşa cum se întâmplă şi astăzi", a explicat preşedintele FSS Cluj, Radu Vasile.

Oamenii au purtat pancarte cu "Vine şi 2014, cerem mai cu fermitate salariul minim garantat, cel puţin mia de lei să trăim decent din ei!", "Resuse avem de toate însă prost administrate!", „Acest popor român are o viaţă de chin, trai amar şi cu venin!" sau "Măi, guvernule, măi, frate, strânge banii toţi şi toate, administra?i cu dreptate, fă să aibă asigurate servicii de calitate!". Acţiunea sprijinită de Cartel Alfa a completat cele trei zile de grevă japoneză derulate, în această săptămână, de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar (CPSS) Cluj.

"Am ieşit în stradă de mulţumiţi ce suntem. Mulţumirile noastre sunt legate de modificarea Legii 62, am reuşit să modificăm Codul Muncii, ne-am propus când actuala putere era în opoziţie şi ne promitea sprijin deosebit pentru a îndrepta toate nedreptăţile fostei guvernări. Am ieşit în stradă ca să le mulţumim pentru colaborare. De un an jumate ne chinuim să îndreptăm ceea ce s-a stricat. S-au făcut nişte nedreptăţi mari, nsă nimic nu se vede nimic nu se simte", a spus preşedintele Cartel Alfa Cluj, Valentin Ilcaş.

Sindicaliştii clujeni i-au înmânat subprefectului Mihnea Uioraş lista cu revendicările lor. Oamenii doresc, potrivit listei de revendicări, modificarea Legii dialogului social (Legea nr. 62/2011), un salariu minim de cel puţin 1.000 de lei în 2014, stoparea concedierilor oarbe, fără măsuri de protecţie socială, servicii publice şi sociale de calitate, accesibile tuturor, relansarea economică şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi realizarea unui dialog social real.

"Să ne scoatem fluierele şi să facem mai multă gălăgie, ca să le arătăm guvernanţilor că aşa nu se mai poate, după care să mergem fiecare la casele noastre", a indicat Ilcaş. Protestul a început la ora 14:30 şi s-a finalizat 20 de minute mai târziu, cu mulţumirile liderilor de sindicat pentru participanţii la protest. Tot ieri a fost ultima zi de grevă japoneză derulată de CPSS. Potrivit sindicaliştilor din coaliţie, la greva japoneză din judeţ au participat peste 7.500 de medici şi de asistente.

 

Comenteaza