Protest cu incidente aseară la Cluj-Napoca VIDEO

Protest cu incidente aseară la Cluj-Napoca VIDEO
Mai mulţi manifestanţi anti-Roşia Montană susţin că au fost bruscaţi de jandarmi în faţa Prefecturii Cluj. Aşa că azi dimineaţă s-au prezentat din nou în faţa instituţiei pentru a-i cere explicaţii prefectului, dar şi jandarmilor. Trei persoane au fost agresate aseară de oamenii legii, susţin protestatarii.

Peste două mii de clujeni au ieşit şi aseară în stradă, pentru a zecea săptămână consecutiv, să îşi arate public nemulţumirea faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană. Oamenii s-au adunat, ca de obicei, în Piaţa Unirii, apoi au pornit în marş pe străzile oraşului.

Ajunşi în faţa Prefecturii Cluj, protestatarii au blocat din nou traficul. Acesta a fost momentul în care situaţia a degenerat, iar forţele de ordine şi manifestanţii au început să se îmbrâncească.

Unul din tinerii care susţine că a fost bruscat aseară de jandarmi şi-a scos astăzi certificat medico-legal şi spune că va depune plângere penală împotriva oamenilor legii, pe care îi acuză că l-au târât pe jos fără motiv.

"După ce m-au bruscat m-au aruncat pe jos, pe urmă m-au adus în faţă la uşa de la prefectură, au blocat accesul la mine şi pe urmă mi-au cerut să mă legitimez", a spus Radu Costea, protestatar.

Alţi protestatari, care spun că au fost martori la altercaţia dintre forţele de ordine şi participanţii la protest, susţin că jandarmii nu le-au cerut oamenilor să se legitimeze decât după ce i-ar fi bruscat.

"Noi spunem că am acţionat legal. Încă o dată repet, dacă dânşii consideră că le-au fost încălcate drepturile, sigur au dreptul să se adreseze instituţiilor care rezolvă aceste probleme", a declarat Florinel Budisan, sef Gruparea Mobila de Jandarmi Cluj.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a dispus o anchetă.

"Să vedem dacă acţiunea jandarmeriei a fost în limitele legii, dacă nu, atunci cineva, cine a greşit trebuie să răspundă pentru încălcarea legii, dacă a fost o asemenea încălcare", a spus si prefectul Gheorghe Vuscan.

Peste două mii de oameni au mărşăluit aseară pe străzile din Cluj Napoca, pentru a zecea săptămână consecutiv, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş

Comenteaza