Protest împotriva circului cu animale la Cluj

Protest împotriva circului cu animale la Cluj
Un grup de iubitori de animale protestează timp de 10 zile la Cluj-Napoca împotriva folosirii și exploatării animalelor în circuri, în perioada 16-26 martie.

„Circul Nemeth vine la Cluj și noi ne vom arăta „susținerea” protestând în fiecare zi în care au spectacole, pe modelul ”rezist circurilor cu animale”. Scopul acestei manifestări este de a atrage atenția asupra felului în care sunt tratate, mai exact exploatate animalele în circuri, de la felul în care sunt luate din habitatul lor natural, până la dresarea, chinuirea și torturarea lor pentru a fi compliante la tehnicile de divertisment pe care sunt obligate să le realizeze.
 
Cerem Circului Nemeth să renunțe la animale în spectacolele lor, interzicerea primirii de spectacole de circuri cu animale în Cluj, respectiv atragerea atenției și conștientizarea felului în care sunt tratate și exploatate animalele pentru divertismentul oamenilor în circuri”,
susţin aceştia.
 
Protestatarii au făcut o pagină dedicată acestui protest pe reţeaua de socializare Facebook, respectiv o petiţie de interzicere a circului cu animale. Ei argumentează că sunt mai multe ţări din lume care au interzis total circul cu animale, iar altele, majoritatea din Uniunea Europeană, sunt pe o cale să o facă. 
 
„La ora actuală doar în București este interzis circul cu animale în România.  Printre practicile de antrenament crude, inumane, de dresare, se numără luarea puilor din familiile lor pentru a le induce frica de oameni de mici și a-i „imuniza”, ținerea lor în cuști metalice fără spațiu suficient de mișcare, bătăi sistematice aplicate pentru a-i face să execute anumite mișcări nenaturale lor. 
 
Puii de urs sunt învățați să stea în picioare legându-li-se lanțuri de gât care să nu le permită să stea în patru labe, altfel se sufocă, elefanții sunt dresați cu un anume instrument special pentru dresarea elefanților care are două margini ascuțite. 
 
Se poate observa liber cum în timpul unui spectacol de teatru animalele sunt continuu sancționate cu diverse ustensile pentru a nu devia de la cursul prestabilit al spectacolului, prin urmare nu sunt departe de a trăi ca niște sclave pentru profit”,
precizează protestatarii. 

După incendiul de la o anexă a Circului Globus Bucureşti, în urma căruia 11 animale au murit, o petiție pentru interzicerea exploatării animalelor sălbatice la circuri a fost semnată de mii de români.

Comenteaza