PROTEST în stradă. Un medic a ieșit în fața primăriei, împreună cu copiii

PROTEST în stradă. Un medic a ieșit în fața primăriei, împreună cu copiii
Un medic din Cluj a ieșit în stradă să protesteze împotriva unor măsuri pe care le consideră abuzive.

Medicul de familie Ramona Pocol, din comuna Bobâlna, a ieșit în stradă să protesteze împotriva unor măsuri luate de primar și de Consiliu Local, pe care le consideră abuzive. I-a luat în fața Primăriei Cluj-Napoca atât pe soț, cât și pe copii. Concret, Consiliul Local a stabilit un nivel al chiriei pentru spațiul unde funcționează cabinetul medical care rivalizează, potrivit doctoriței, cu prețurile din comuna Baciu, de exemplu.

Femeia are contract de comodat pe 15 ani. În primii cinci ani, a plătit 1 euro pe metru pătrat anual. Contractul trebuia renegociat după cinci ani, dar au trecut opt de atunci. În cele din urmă, fără notificări prealabile, Consiliul Local a decis să modifice unilateral prețul: de la 75 de euro pe an la 151 de euro pe lună.

"În data de 24.11.2017, viceprimarul a venit în cabinet să mă anunțe că în data de 10.11.2017 s-a hotărât de către consiliu să-mi majoreze chiria la 151 euro/lună, deși eu am un contract de comodat în care se specifică faptul că prețul chiriei se negociază și se pornește de la prețul pieței (comuna se află la 19 km de Dej și nu are nicio dotare, eu am suportat conectarea la toate utilitățile și am întreținut spațiul - ultima dată am zugrăvit în 2017).

L-am întrebat pe primar de ce s-a stabilit această chirie și mi-a spus că nu se poate face nimic, pentru că li s-a impus de la Curtea de Conturi să îmi modifice chiria pentru că era prea mică (75 euro/an), dar nu mi-a putut justifica suma: așa au procedat și alte primării - ăsta mi-a fost răspunsul și că toată lumea cunoaște prețul pieței pe zonă!

Am trimis o contestație printr-un avocat prin care li se spune că trebuie o evaluare a spațiului de către o firmă specializată, pentru stabilirea prețului. Am început să protestăm față de aceste abuzuri, prin manifeste lipite pe geamurile mașinilor personale, pancarte afișate pe pereții casei proprietate personală și chiar prin proteste în față Primăriei", a spus Pocol.

Luni, aceasta a semnat însă contractul. Ea spune că a fost amenințată că, în cazul în care nu va accepta noua chirie, va fi adus un alt medic de familie. Acest lucru a fost confirmat de primarul Augustin Mureșan.

"Primăria este proprietara spațiului unde funcționează cabinetul medical. Am băgat acolo 2 miliarde de lei (lei vechi, n. red.). Nouă ne-a cerut Curtea de Conturi ca în prima ședință de Consiliu Local care a urmat controlului să mărim chiria, pentru că la un euro pe metru pătrat pe an nu putem să amortizăm modernizările. Dânsa are cabinetul acolo de opt ani; are contract pe 15 ani, dar prețul urma să fie modificat după primii cinci ani.

Consiliul Local a decis modificarea chiriei, de la un euro pe metru pătrat pe an la doi euro pe metru pătrat pe lună. Asta înseamnă cam 150 de euro. Doamna doctor a contestat decizia, așa că am angajat un evaluator care a stabilit un preț de 130 de euro. Am abrogat prima decizie de Consiliu Local și am stabilit acesta ca preț final. Doamna doctor a și semnat noul contract. Dar nu e nicio problemă. Dacă nu era de acord, găseam noi doctor, să nu rămână 11 sate fără medic de familie", a spus primarul comunei Bobâlna.

Situația de acum face parte dintr-o suită de situații tensionate între primar și doctoriță, soția fostului șef de post din Bobâlna. "Din păcate, nu mă înțeleg cu d-l primar Augustin Mureșan încă din 2009, când sub diferite pretexte a început să încurce activitatea cabinetului, consider eu că din motive personale. Se răzbună pe mine din cauză că soțul meu era șef de post pe atunci și nu era de acord cu abuzurile multiple care aveau loc în comună", susține Pocol.

Este vorba de probleme legate de întreținerea și funcționarea spațiului unde își desfășoară activitatea cabinetul. Cel mai recent a fost un incident din vara anului trecut. "În vara lui 2017, soțul meu a depus plângere la poliție împotriva șoferului mașinii școlii, care ne-a spart parbrizul mașinii achiziționate cu o zi înainte.

Acest șofer, Adrian Pop, cu cazier auto, respectiv de conducere sub influența alcoolului, transporta zeci de copii de grădiniță și de școală și este văr cu viceprimarul Dan Florin Pop. Cu această ocazie, au început intimidări, diferite abuzuri la adresa soțului meu și familiei", a explicat doctorița.

"Fostul șef de post este mai în vârstă decât doctorița și o influențează. El este un om care dă în judecată pe toată lumea", a afirmat primarul Augustin Mureșan.

Comenteaza