Foto Protest inedit pentru Someş: trimite o carte poştală instituţiilor publice

Someş Delivery invită clujenii la un protest inedit pentru a menţine râul curat.

"Când ai primit/ trimis ultima oară o carte poștală? Trimite-le tu una celor din instituțiile publice.
Alege din galeria de mai jos o carte poștală cu imagini și povești din locurile mai puțin cunoscute de pe Someșul din oraș și noi o trimitem acolo unde ne spui în formular https://forms.gle/jsa839NYZp4GJdGF9.

O poți trimite către o instituție care ar trebui să se ocupă de igiena Someșului, către tine (dacă ți-e dor să primești ceva în poștă sau ai loc liber pe un raft), ori către un prieten cu care îți e dor să faci o tură de biță pe Someș. În contextul știrilor din ultimele zile despre deversările ilegale din Someș (vezi următoarea postare), credem că e mai important decât niciodată să le arătăm celor care reprezintă instituțiile statului de ce e atât de important râul pentru noi. De asta puteți alege și opțiunea de a trimite cărțile poștale către aceștia, alături de un mesaj personal. E modul nostru de "a protesta" împotriva neregulilor recente și de a aduce pe toată lumea mai aproape de râu", transmite Someş Delivery. 

Amintim că, în presa locală, au apărut informaţii cum că angajați ai Apelor Române - Administrația Bazinală Someș-Tisa (ABAST) îl acuză pe noul director Ovidiu Vișan, numit pe filieră politică PNL, că a ajuns la o înțelegere cu conducerea Companiei de Apă Someș (CAS) pentru a deversa, fără tratare corespunzătoare, apele uzate ale Clujului în râul Someș. Printre ei, este Ana-Maria Cosma, care îl acuză pe șeful ei, Ovidiu Vișan, de sechestrare, dar și de poluare a Someșului. Informaţiile sunt susţinute şi de fostul deputat independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind deversarea din zona străzii Tractoriștilor din Cluj-Napoca în Someșul Mic, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa aduce următoarele precizări:

"Deversarea din zona străzii Tractoriștilor nu a afectat calitatea apei Someșului Mic, fiind respectate condițiile legale de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate. Această deversare constituie o situație excepțională, reglementată de legislația în vigoare. S-a realizat la solicitarea Companiei de Apă Someș SA, care a trebuit să execute curățarea canalului colector ce transportă apele uzate spre stația de epurare din Cluj-Napoca. Dacă intervenția nu s-ar fi realizat în acest cadru legal, materialul sedimentar ar fi blocat colectorul, iar apele uzate ar fi fost deversate necontrolat în Someșul Mic.


Aplicând principiul precauției, ne-am asigurat că deversarea nu va avea impact asupra calității apei. Astfel, am solicitat Hidroelectrica ca, pe durata lucrărilor, să asigure un debit mai mare al râului pentru a asigura o diluție corespunzătoare. Totodată, deversarea s-a realizat după un program limitat la opt ore pe zi, timp de șapte zile. După cele opt ore, apele reintrau în procesul de epurare. În această perioadă, am monitorizat calitatea apei râului în aval și nu am constatat depășiri ale concentrațiilor indicatorilor de calitate specifici apelor uzate urbane". 

Comenteaza