Protest la Cluj: au adus zeci de cărţi ca să facă un zid în faţa principalelor partide

Protest la Cluj: au adus zeci de cărţi ca să facă un zid în faţa principalelor partide
Câteva zeci de persoane au protestat astăzi în faţa sediilor din Cluj ale principalelor partide, faţă de situaţia în care se află acum cultura în România. Protestul, de tip flash-mob, vine după ce ieri la Bucureşti a fost organizată o acţiune similară.

Protestatarii prezenţi pe pietonala Eroilor, în faţa sediilor PSD, PNL şi PDL, au creat un zid format din câteva zeci de cărţi. "E un avertisment simbolic dat clasei politice în general şi guvernului Ponta în special", spun protestatarii, "cu privire la soarta culturii din România şi a principalelor instituţii care finanţează şi promovează cultura independentă".

"De 23 de ani încoace, cultura a fost marginalizată de cercurile puterii, indiferent de partidul sau partidele aflate la conducere", explică protestatarii. "Tăierile sistematice de buget, încercările de a înregimenta politic intelectualitatea sau, dimpotrivă, de a-i închide gura, promovarea non-valorilor şi a foştilor poeţi de curte ai dictaturii Ceauşescu - toate acestea au reprezentat intervenţii brutale în viaţa unei culturi româneşti vii şi moderne, care a încercat din răsputeri să se racordeze la tendinţele cultural-artistice europene şi mondiale".

În contrapondere cu reducerile bugetare de la Institutul Cultural Român şi alte instituţii de cultură, dar şi dispariţia postului public de televiziune TVR Cultural, protestatarii pun bugetele mărite ale Serviului Român de Informaţii, cu bani disponibili mai mulţi decât Ministerul Culturii. "Iar bugetele SIE, SRI, STS şi SPP au depăşit bugetul Ministerului Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri. Cu alte cuvinte, guvernul României este mai preocupat să-şi „observe" cetăţenii, decât să le ofere educaţie. Vom cheltui mai mult pe scuturi, bastoane şi echipament de interceptare telefonică, decât pe săli de teatru, proiecte culturale şi turnee în străinătate. Având în vedere toate acestea, ne întrebăm cât va mai dura până când statul român va trimite un detaşament de luptă anti-teroristă să ne reprezinte la Salonul de Carte de la Paris?", spun protestatarii.

Amintim, un protest similar a avut loc ieri, în faţa clădirii Ministerului Finanţelor Publice. Participanţii la acest protest sub formă de flash-mob au venit echipaţi cu zeci de cărţi pe care le-au aşezat în teancuri în faţa uşilor glisante de la intrarea în Ministerul Finanţelor, afişând o foaie cu textul "Aţi zidit cultura vie!".

"Este un semnal de protest faţă de cele mai recente măsuri ale Guvernului", a declarat pentru Mediafax Raluca Voinea, curator şi critic de artă, referindu-se la tăierea bugetului Institutului Cultural Român (ICR), prin rectificarea bugetară, al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), care ar urma să nu mai primească contribuţia anuală a Loteriei Române, reprezentând peste 95% din bugetul Fondului, şi la desfiinţarea TVR Cultural. "Şi nu ştim când se vor opri", a mai spus aceasta.

Voinea a mai atras atenţia că mişcarea Coaliţiei Sectorului Cultural Independent este una a oamenilor care produc cultura contemporană "vie", în România, fără prea multă încurajare din partea statului, iar prin tăierea fondurilor pentru cultură, "practic, toată munca de ani de zile e ca şi cum n-ar fi fost".

Ea a mai spus că nu se aşteaptă vreo reacţie din partea decidenţilor politici, dar se poate transmite un semnal către comunitatea culturală, pentru ca aceasta să devină conştientă că poate face front comun pentru a nu fi ignorată de deciziile politice.

"În contextul ăsta, am impresia că nimic nu mai contează, niciun fel de acţiune, de declaraţie, de demers", a spus şi Mihai Mihalcea, acuzând politicienii de "cinism", "nesimţire maximă" şi "inconştienţă".

"N-am crezut că vom ajunge la asemenea măsuri. Dacă chiar în '90, când veneau minerii, se mai întrezărea o speranţă pentru viitor, acum nu mai există. Foarte mulţi colegi vor să emigreze, la modul cel mai serios. Chiar nu ştiu ce ar putea determina clasa politică actuală să devină mai lucidă şi să facă ceva pentru cei care au făcut ceva în ţara asta", a mai spus Mihalcea.

Comenteaza