News alert Update Video Protest la Cluj, în pauza de masă "Blocați justiția? Blocăm România!"

Protest la Cluj, în pauza de masă "Blocați justiția? Blocăm România!"

Câţiva clujeni protestează, în pauza de masă, împotriva modificărilor aduse la Legile Justiţiei, în mai multe zone din centrul oraşului. Poartă banderole albe pe braţe, ce semnifică greva japoneză anunțată de societatea civilă și solidaritatea față de magistrați.

UPDATE, ora 11.34. Protestatarii s-au mutat din Piaţa Mihai Viteazu în faţa Parcului Central, la intrarea dinspre Opera Maghiară. Susţin că îşi fac datoria civică în pauza de masă. De aici au plecat spre Podul Elisabeta şi strada Dragalina. Înarmaţi cu banderole albe la braţ şi câteva pancarte cu mesaje de protest, trec de mai multe ori trecerile de pietoni din zonele menţionate. La faţa locului a ajuns şi poliţia.  

 

"Pe fondul ultimelor modificări la Legile Justiției, magistrații au declarat grevă și protestează împotriva distrugerii independenței justiției și împotriva presiunilor politice. Voci politice deja au ieșit cu amenințări la adresa magistraților, iar pentru noi este momentul să ne manifestăm solidaritatea și să arătăm că sunt lucruri ce nu se negociază. Justiția independentă, statul de drept, democrația, toate asteatrebuie să caracterizeze România, așa că mesajul nostru este cât se poate de clar. Dacă ei blochează justiția, noi blocăm România. !!! Atentie! Acesta este un avertisment din partea societății civile! Dacă situația nu se remediază, vom continua și vom crește impactul acțiunilor noastre!!!", se artată în mesajul prin care a fost anunţat protestul.

Peste 80 de magistraţi au protestat, din nou, marţi, în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca, cerând Guvernului să renunţe la actul normativ care „pune în pericol independenţa justiţiei”. 

Magistraţii de la Judecătoria Cluj-Napoca şi de la Tribunalul Cluj şi de la Parchetele de pe lângă cele două instanţe, dar şi de la DNA şi DIICOT, s-au adunat, marţi, în jurul orei 12.00, în faţa Palatului de Justiţie având pancarte cu mesaje precum „Fără OUG în justiţie”, „Justiţie independentă”, „Abrogaţi OUG neconstituţională nr. 7”, „APR reprezintă doar 17 membri, nu pe restul de 2.500 de procurori” sau „Nu există justiţie independentă fără procurori independenţi”. Judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj a declarat că asociaţiile profesionale care au mers la Guvern nu reprezintă voinţa judecătorilor şi procurorilor.

La nivelul Judecătoriei Cluj-Napoca şi Tribunalului Cluj se judecă doar cazurile urgente, restul cauzelor fiind amânate. Un nou protest al judecătorilor şi procurorilor clujeni este programat pentru vineri.

Comenteaza