Protest la Cluj: Sute de angajaţi ai Electrica au cerut salarii mai mari și condiţii mai bune de muncă

Protest la Cluj: Sute de angajaţi ai Electrica au cerut salarii mai mari și condiţii mai bune  de muncă

Câteva sute de angajaţi ai Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Nord au protestat, marţi, în faţa clădirii în care se află sediul companiei din Cluj, cerând condiţii mai bune de muncă şi majorarea salariilor.

Cei aproximativ 400 de angajaţi protestatari s-au adunat în curtea companiei, afişând pancarte cu mesaje precum "Noi chiar muncim pentru voi", "Electrica, 'gâsca cu ouă de aur', nu are bani pentru salarii", "Electrica, companie cu profit uriaş, dar cu salarii minime", precum şi altele asemănătoare.

Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate "Univers", Marius Lobonţ, la protestul din Cluj au participat şi angajaţi din celelalte judeţe ale SDEE Transilvania Nord.

"Salariile noastre au rămas la un nivel de nesuportat, salariul mediu brut fiind de 2.600 de lei. Vorbim de oameni calificaţi, care lucrează în condiţii grele şi periculoase, la intervenţii la avarii, cu şurubelniţa şi patentul în mână. Suntem în negocieri şi cerem o majorare de 1.000 de lei brut pentru electricieni. Salariile nu au fost majorate semnificativ de 9 ani. De asemenea, avem nevoie şi de pregătire profesională pentru angajaţii noştri, care lucrează cu echipamente diverse şi au nevoie de o pregătire profesională solidă", a spus Marius Lobonţ.

Liderul de sindicat a precizat că oamenii sunt hotărâţi să suspende activitatea dacă nu li se vor rezolva revendicările.

"Vom face toate demersurile pentru a obţine condiţii mai bine în viitorul contract de muncă, chiar cu preţul unei greve generale începând cu luna ianuarie a anului viitor", a adăugat liderul de sindicat.

Alţi angajaţi au spus că au nevoie de o creştere salarială de minim 1.000 de lei, deoarece, după 20 sau 30 de ani de muncă, au un venit de 1.500 de lei, sumă insuficientă pentru a-şi asigura traiul, munca fiind deosebit de grea - iarna în frig, iar vara în căldură, pe stâlpi, 'cu moartea în mână în orice moment', după cum s-au exprimat electricienii protestatari.

Angajaţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că utilajele sunt depăşite şi că nu sunt asistaţi în munca lor de soluţii moderne, deşi activitatea este una cu mare impact asupra societăţii.

"Unii trag firele cu drona, noi în continuare cu spatele. Nu există tineret care să vină din urmă, nu este preocupare pentru viitorii angajaţi", a mai spus un alt electrician.

Potrivit unui comunicat transmis presei de Societatea Energetică Electrica SA, din care face SDEE Transilvania de Nord, în ultimele luni au avut loc discuţii cu reprezentanţii salariaţilor legate de noua metodologie salarială, respectiv noul sistem de management al performanţei.

"Pe parcursul discuţiilor, reprezentanţii sindicatului au prezentat solicitări suplimentare de modificare a clauzelor agreate în cadrul negocierilor de la finalul anului 2017, solicitări care depăşeau cadrul de negociere agreat de părţi în cadrul acordului de creştere salarială de la finalul anului 2017. În plus, reprezentanţii 'Univers' au înaintat o listă de revendicări adiţionale de a căror rezolvare au condiţionat continuarea discuţiilor pentru implementarea noului sistem de salarizare", se arată în document.

Potrivit sursei citate, în cadrul negocierilor s-a propus majorarea salariilor, pentru unii angajaţi, care aveau venituri aflate sub minimul grilei din noua metodologie salarială, însă cele două părţi nu au ajuns la un acord.

"În aceste condiţii, procesul de negociere nu a mai putut continua, astfel că va rămâne în vigoare actualul contract colectiv de muncă. În ceea ce priveşte creşterea salarială acordată în componenta variabilă, administraţia îşi păstrează intenţia de a demara, în perioada imediat următoare, implementarea procesului de management al performanţei, în vederea creării cadrului de acordare a creşterilor în componentă variabilă", se mai arată în în comunicatul Societăţii Energetice Electrica SA.

Comenteaza