Protest la Mărişel pentru respectarea drepturilor moţilor. Oamenii s-au îmbrâncit cu jandarmii

Protest la Mărişel pentru respectarea drepturilor moţilor. Oamenii s-au îmbrâncit cu jandarmii
Peste o sută de persoane din mai multe localităţi din zona de munte a judeţului Cluj au protestat, miercuri, în comuna Mărişel, şi au cerut respectarea drepturilor moţilor, o parte dintre ei îmbrâncindu-se cu jandarmii care au folosit spray lacrimogen.

Peste o sută de persoane din mai multe localităţi din zona de munte a judeţului Cluj s-au adunat, miercuri, în zona Crucea Iancului din comuna Mărişel, într-o acţiune de protest pentru apărarea drepturilor moţilor şi a respectării acestora aşa cum sunt înscrise în carnetele de moţ.

Unul dintre organizatori a declarat că cei prezenţi au solicitat aplicarea Legii Moţilor, care prevede acordarea a 15 mc material lemnos pe picior pentru fiecare titular al carnetului de moţ, eliminarea prevederilor prin care moţii sunt obligaţi să prelucreze lemnul printr-o firmă şi stoparea defrişărilor şi interzicerea firmelor străine să intre cu utilajele în pădure.

"Prin Legea Moţilor avem dreptul anual la 10 mc material lemnos pe picior, dar nu mai mult de 15 mc de familie din pădurile ţării, cu o reducere de 50% din preţul oferit de organele silvice. Titularii carnetului de moţ pot valorifica produsele obţinute din lemn la târguri. Măcar să ne cât avem dreptul, nu mai mult, baiul e că nu ne dau nici drepturile noastre. Ne lasă să tăiem numai un metru cub sau doi de lemne, mai mult de foc şi rămăşiţe", a spus acesta.

Primarul comunei Măguri-Răcătău, Petru Prigoană, prezent la protest, a declarat că o soluţie ar fi modificarea Codului Silvic, astfel încât populaţia să poată primi o anumită cantitate stabilită de lemn între 10 - 15 mc pe an din pădurea statului.

La un moment dat, în zonă şi-a făcut apariţia un camion cu lemne, care a fost oprit de autorităţi pentru verificări, iar protestatarii au încercat să verifice şi ei dacă transportul era legal. Mai multe persoane s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi ca să ajungă la maşină. Pentru a-i opri, jandarmii au folosit spray-uri lacrimogene.

La finalul protestului, moţii au anunţat că vor relua acţiunea peste două săptămâni.

 

Comenteaza