Protestele din România, date ca exemplu de luptă pentru democraţie în "The Washington Post"

Protestele din România, date ca exemplu de luptă pentru democraţie în
"În timp ce în unele ţări din Europa Centrală şi de Est, democraţia pare a se eroda, în Romania tocmai a izbucnit o contra-mişcare încurajatoare", se arată în editorialul prestigiosului ziar american care vede în asta "un semn incurajator pentru democratie".

The Washington Post aminteşte faptul că, România este o ţară fostă comunistă, membră a Uniunii Europene din 2007, în care tocmai au avut loc alegeri în urma cărora Partidul Social Democrat a ajuns la putere. În editorial se menţionează şi faptul că România s-a angajat să reformeze vechiul sistem politic şi pentru asta a fost nevoie de întărirea instituţiilor care luptă împotriva corupţiei. Apoi se relatează succint deciziile guvernului PSD care au scandalizat o mare parte a populaţiei.

"Românii au ieşit imediat în stradă, îmboldiţi de societatea civilă, Biserica Ortodoxă şi preşedintele care a denunţat ordonanţă de urgenţă", notează The Washington Post.

Reacţia promptă a românilor la încercările Guvernului de a emite nişte ordonante de urgenţă cu ajutorul cărora să dezincrimineze unele forme de corupţie este remarcată de autorul editorialului.

"Românii au demonstrat că valorile democratice au prins rădăcini în ţară în ultimele două decenii, cu ajutorul aliaţilor europeni şi americani. De această realizare nu beneficiază doar românii: ea face Europa mai stabilă şi mai sigură. Administraţia Trump trebuie să ia în calcul aceste progrese înainte de a propune distrugerea Uniunii Europene", se arată în finalul articolului din Washington Post.

Ziarul american nu este singurul care a vorbit despre protestele care au avut loc în ultima săptămână în România, când sute de mii de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi în multe alte oraşe din ţară pentru a-şi arăta dezacordul privind adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă referitoare la modificarea Codurilor penale.

Comenteaza