Anchetă extinsă în Dosarul 10 august! Procurori: Violenţa jandarmilor a fost nejustificată, îndreptată inclusiv împotriva copiilor

Anchetă extinsă în Dosarul 10 august! Procurori: Violenţa jandarmilor a fost nejustificată, îndreptată inclusiv împotriva copiilor
| Foto: Mediafax

Parchetul General anunţă că a extins urmărirea penală în dosarul privind protestul din 10 august 2018, fiind cercetată acţiunea jandarmilor de a evacua Piaţa Victoriei. Procurorii spun că violenţa a fost nejustificată.

Procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Şefii din Jandarmerie, Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan şi Sebastian Cucoş, au fost chemaţi joi, pentru a fi informaţi cu privire la extinderea urmăririi penale in rem.

Potrivit procurorilor, în urma cercetărilor s-a constatat că mai multe situaţii ar fi fost create pentru „aparenţa unei acţiuni legale de intervenţie în forţă” a jandarmilor, pentru a evacua protestatarii aflaţi în Piaţa Victoriei în 10 august 2018, fiind astfel vătămate drepturile lor privind libertatea de exprimare şi cea a organizării adunărilor publice.

În urma acestor acţiuni, arată Parchetul General, într-un comunicat de presă, ar fi avut loc „acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, scrie Mediafax.

Şefii din Jandarmerie au fost puşi, de altfel, sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de şefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, şi secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.

Procurorii de la Parchetul General au înregistrat sute plângeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest. În paralel, a fost deschis un dosar penal şi pentru ultraj, după ce mai mulţi jandarmi au fost răniţi de către protestatarii violenţi.

În dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august au fost audiaţi până acum preşedintele PSD Liviu Dragnea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, primarul general al Capitalei, Gabrirela Firea, prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Gheorghe Nucu Marin şi viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Comenteaza