Putin ar putea să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai

Putin ar putea să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai

Vladimir Putin ar putea să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, cred oficialii americani şi occidentali, mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei.

Data de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în Rusia, este momentul în care populația rusă comemorează înfrângerea naziștilor în 1945. Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificaţia simbolică a zilei pentru a anunţa sfârşitul ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi succesul ”denazificării” în acea ţară, ceea ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat oficial. 

”Cred că va încerca să iasă din «operaţiunea sa specială»”, a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la radioul LBC, potrivit CNN.   

”El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: «Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a mai afirmat Wallace. 

De asemenea, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a  că este spus, luni, că este la curent cu ”speculaţiile că Rusia ar putea declara oficial război” pe 9 mai.  

”Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să mărească recruţii într-un mod pe care nu sunt în stare să o facă acum, într-un mod care să dezvăluie lumea că efortul lor de război eşuează, că se frământă în campania şi obiectivele lor militare”, a afirmat Ned Price.  
 
Alte scenarii sunt, însă, luate în considerare, cum ar fi anexarea teritoriilor separatiste Lugansk şi Doneţk în estul Ucrainei, un impuls major spre Odessa în sud sau declararea controlului deplin al oraşului-port Mariupol din sud.

SUA are informații ”foarte credibile” conform cărora Rusia va încerca să anexeze Luhansk și Donețk ”la jumătatea lunii mai”, a declarat luni ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter. Există, de asemenea, indicii că Rusia ar putea intenționa să declare și să anexeze o ”republică populară” în regiunea Herson, din sud-estul orașului.

Comenteaza