Radu Bica are zilnic „bilet de voie" de la puşcărie

Radu Bica are zilnic „bilet de voie
Fostul vicepreşedinte al CJ Cluj, Radu Bica, condamnat pentru luare de mită, se află de o lună în regim deschis, la Penitenciarul Gherla. Radu Bica poate să iasă din închisoare în fiecare zi, fără supraveghere. Regimul deschis este cunoscut drept „închisoarea pentru VIP-uri".

Regimul deschis este dorit de toţi deţinuţii, fiind cea mai puţin represivă formă de închisoare. Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica, beneficiază de acest tip de detenţie de la sfârşitul lunii iulie, când a fost transferat din Penitenciarul Bistriţa, unde a stat în regim semideschis, la Penitenciarul Gherla. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii închisorii clujene.

Radu Bica a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, cu executare, în 5 octombrie 2012, pentru luare de mită, după ce a stat în arest preventiv aproape un an, respectiv din 1 noiembrie 2011 în 4 octombrie 2012. Fostul vicepreşedinte al CJ Cluj a petrecut aproape un an la Penitenciarul Gherla, în timpul procesului care s-a judecat la Tribunalul Cluj, iar apoi la Curtea de Apel Cluj, iar după ce a atacat hotărârea de condamnare cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost transferat la Penitenciarul Rahova, unde a mai stat câteva luni. Timpul petrecut în arest s-a dedus din cei cinci ani, astfel că, la momentul condamnării definitive Bica mai avea de executat patru ani de închisoare. În prezent, Bica mai are de executat încă aproximativ trei ani de închisoare. Fostul vice al CJ Cluj are însă posibilitatea de a se libera condiţionat după executarea a cel puţin două treimi din pedeapsă, aşadar, ar putea să mai aibă condiţia de deţinut doar încă un an şi jumătate, în regim deschis.

După ce judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate i-a aprobat schimbarea regimului de închisoare, Radu Bica a început să beneficieze de mai multe facilităţi. Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, persoanele deţinute în regim deschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, pot munci şi pot desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara penitenciarului, fără supraveghere. Radu Bica lucrează la una dintre societăţile comerciale care are contract cu Administraţia Penitenciarelor şi poate să iasă zilnic din închisoare pentru a merge la muncă.

Conform legii, regimul deschis se aplică iniţial doar persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an. În mod excepţional, natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, precum şi persoana condamnatului pot determina includerea acestuia în regimul de executare imediat inferior ca grad de severitate, în cazul regimurilor de maximă siguranţă, închis sau semideschis. Schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate în regimul imediat inferior ca grad de severitate se poate dispune dacă persoana condamnată a avut o bună conduită şi a făcut eforturi serioase pentru reintegrare socială, în special în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale, precum şi în cadrul muncii prestate.

Mită pentru contract la Cluj Arena

Radu Bica a fost arestat în 1 noiembrie 2011, fiind acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de luare de mită. În urma filajului şi a interceptărilor telefonice, Bica a fost percheziţionat imediat după ce a primit de la femeia de afaceri Aspazia Droniuc suma de 43.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro. Anchetatorii arătau că fostul vice al CJ urma să mai primească bani de la Droniuc, până la suma de 20.000 de euro. Aspazia Droniuc a dat banii pentru ca Bica să îi furnizeze informaţii care i-ar fi facilitat câştigarea unei licitaţii pentru servicii de mentenanţă la stadionul Cluj Arena. Aspazia Droniuc şi-a recunoscut fapta, iar declaraţia ei l-a „înfundat" pe Bica. În schimb, fostul vicepreşedinte al CJ Cluj a susţinut pe parcursul anchetei penale, dar şi în faţa instanţelor, că banii pe care i-a luat de la Droniuc reprezentau, de fapt, un împrumut.

 

 

Etichete
Comenteaza