Radu Moisin: "Astăzi se împlinesc 78 de ani de când Armata Română a eliberat ultima localitate românească de sub ocupație străină"

Radu Moisin: "Astăzi se împlinesc 78 de ani de când Armata Română a eliberat ultima localitate românească de sub ocupație străină"

Deputatul liberal clujean a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Armatei.

"La mulți ani Armatei Române! Astăzi se împlinesc 78 de ani de când Armata Română a eliberat ultima localitate românească de sub ocupație străină, orașul Carei și, mai cu seamă, a avut loc eliberarea integrală a teritoriului național.

25 octombrie este o zi cu o semnificație aparte pentru fiecare român, o zi în care îi cinstim pe toți cei care au onorat sau onorează haina militară și își apără țara cu prețul vieții!", a transmis deputatul PNL Radu Moisin.

Ziua Armatei României, simbol al eliberării şi reîntregirii teritoriului naţional în Al Doilea Război Mondial, este sărbătorită în fiecare an pe 25 octombrie.

La 25 octombrie 1944, militarii români şi cei sovietici reuşesc, prin cucerirea oraşului Carei şi atingerea vechii frontiere româno-maghiare, în apropierea satului Urziceni, încheierea acţiunii de eliberare a Ardealului de Nord, reîntregirea cu Transilvania şi curăţarea întregului teritoriu de trupele naziste.

În campaniile celui de Al Doilea Război Mondial, efortul de război al Armatei Române a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă, arată MApN.

Chiar dacă astăzi se vorbeşte de eliberarea „ultimei brazde de pământ românesc”, situaţia la acel moment a fost puţin diferită. În primul rând, toate teritoriile eliberate au intrat în administrarea militară sovietică, iar despre eliberarea regiunilor Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, pentru care românii au şi intrat în război, nici nu se punea problema.

După încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Ziua Armatei Române a fost stabilită, pentru prima dată, prin Decretul 125 din 20 iulie 1951, pentru 2 octombrie, dată legată de anul 1943, când Stalin a aprobat constituirea, pe teritoriul URSS, a Diviziei de voluntari „Tudor Vladimirescu”. Din 1959, după retragerea armatei sovietice, comuniştii români au ales data de 25 octombrie pentru Ziua Armatei, prin Decretul 381 din 1 octombrie 1959, arată istoricul şi jurnalistul colonel Florin Şperlea, potrivit Mediafax.

 

Comenteaza