Radu Preda la Realitatea TV Cluj: Bartolomeu Anania a fost turnat la Securitate de propriii viitori colegi

Radu Preda la Realitatea TV Cluj: Bartolomeu Anania a fost turnat la Securitate de propriii viitori colegi
  Mitropolitul Bartolomeu Anania, care a murit săptămâna trecută şi a fost îngropat joi la Catedrala Mitropolitană din piaţa Avram Iancu, a fost turnat la Securitate de „propriii viitori colegi în Sinod, unii în viaţă şi în funcţie”, a dezvăluit în această seară teologul Radu Preda, la Realitatea TV Cluj.
Preda a declarat că episodul coabitării cu Securitatea, în timpul regimului comunist, nu este un capitol de istorie doar pentru ortodoxie, „ci e un capitol pentru toate cultele din România”. „Se uită foarte des că în ce priveşte comunismul şi coabitarea cu Securitatea, nu doar ortodoxia a fost atinsă, ci toate cultele, inclusiv fraţii greco-catolici care erau interzişi”, a declarat Preda, adăugând că Anania a fost turnat „de propriii viitori colegi în Sinod, unii în viaţă şi în funcţie”.

Întrebat de reporterul ziuadecj.ro care sunt persoanele din Sinod care l-au turnat pe mitropolitul Bartolomeu, Preda nu a nominalizat. "Se poate spune, din acest punct de vedere, că a fost un om al istoriei sale", a precizat, în schimb, teologul.

„A fost un amestec fatal de invidie, frică şi mediocritate se afla în jurul dânsului şi i-a fost foarte greu să se ridice deasupra acestor contexte”, a explicat Preda, care l-a comparat pe Bartolomeu Anania, în acest context, cu un „nufăr într-o baltă”.

Bartolomeu Anania a murit luni în rezerva sa specială de la secţia de Terapie Intensivă a Clinicii de Chirurgie I din Cluj-Napoca şi a fost înmormântat joi, la Catedrala Mitropolitană.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza