Raed Arafat despre situaţia părinţilor de la Cluj umiliți de dispecerul 112: "Este inacceptabil"

Raed Arafat despre situaţia părinţilor de la Cluj umiliți de dispecerul 112: "Este inacceptabil"
| Foto: captura video

Părinţii din Cluj care au apelat la 112 pentru a cere ajutor pentru copila lor au declarat aseară la Digi24 că au fost jigniţi de dispecerul 112 deoarece acesta le-a reproşat că nu îşi ştiu îngriji copilul. Raed Arafat spune că e inacceptabil ce s-a întâmplat. 

Înainte de a suna la ambulanţă părinţii copilului din Cluj care aveau nevoie de ajutor au apelat la prieteni de familie pentru a afla dacă pot fi transportaţi de aceştia cu o maşină personală la o unitate de urgenţă. Abia după ce au epuizat aceste variante au apelat la serviciul de urgenţă 112. Tatăl fetiţei a spus că avea nevoie de ajutor, nu de morala celor de la 112. 

"Este inacceptabil. Modul de a vorbi cu oamenii care solicită ajutor nu poate fi în acest hal. În primul rând, chiar dacă tu, ca personal medical consideri că nu e o urgenţă reală, pentru părinţi faptul de a vedea că copilul lor are sânge în urină e ceva care îi sperie. Probabil e infecţie urinară, dar pentru aceşti părinţi e un semn care atrage atenţia şi părinţii vor o soluţie. Chiar dacă ştim că medicul de familie trebuie să fie contactat, dar dacă nu avem medic de familie, putea să se rezolve problema uşor, discutând, explicând şi în final se poate trimite o maşină de consultaţie la domiciliu să vadă fetiţa sau să fie fetiţa transportată cu unul dintre părinţi la o unitate de urgenţă pediatrică să fie văzută", a declarat Raed Arafat aseară la Digi24. 

"Modul în care a fost abordată problema, din păcare, nu este unul profesionist", a mai precizat Arafat, de aceea a fost solicitată o anchetă disciplinară care va dura trei zile pentru a asculta varianta dispecerului cu privire la ce s-a întâmplat acolo.

"Ascultând cum s-a vorbit, decizia nu are cum să fie că acea doamnă şi-a făcut treaba corect, pentru că nimeni nu acceeptă astfel de moduri de adresare de către un apelant la 112, mai ales că părinţii copilului au vorbit frumos, nu au jignit-o pe doamnă, nu au făcut nimic greşit. Nu pot să spun că a reacţionat aşa pentru că cineva ar fi agresat-o telefonic în niciun caz. Deci sunt părinţi care au solicitat ajutor şi trebuiau să fie trataţi ca atare. (...) Modul de discuţie a fost deplasat. Chiar dacă sunt ture de 12 ore modul de a aborda problema astfel e inacceptabil", a mai declarat Arafat. 

Departamentul pentru Situații de Urgență Cluj s-a sesizat cu privire la această situație și a solicitat declanșarea unei anchete disciplinare împotriva operatorului SAJ Cluj, a comunicat Serviciul de ambulanță Cluj. Horia Simu a spus că în acest caz se poate ajunge până la măsura desfacerii contractului de muncă.

Comenteaza