Video Raed Arafat, noi promisiuni pentru heliportul SMURD de lângă Cluj

Raed Arafat, noi promisiuni pentru heliportul SMURD de lângă Cluj
| Foto: Arhivă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a spus, vineri, la Cluj, că a fost finalizată construcția platformei de aterizare a heliportului de la Jibou.

"S-a terminat construcția platformei de aterizare și, dacă totul este bine, în primele 10-15 zile ale lunii septembrie, regiunea voastră va avea un elicopter operat de Cluj, poate în colaborare cu Oradea. O să vedem cum stim ca număr de medici, dar cu siguranță elicopterul va începe activitatea în septembrie", a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la Cluj-Napoca.

Precizarea șefului DSU vine după ce stabilirea la Jibou a locaţiei pentru heliportul şi hangarul aferente elicopterul SMURD a avut loc la începutul anului 2014, iar de atunci şi până în prezent nu s-a reuşit operaţionalizarea lui.

"Mai trebuie să fie pusă stația de combustibil și să ne asigurăm că avem echipele și din discuția cu comandantul aviației de la ministerul de interne a rămas că la începutul luniii septembrie vom putea să avem elicopterul funcțional. În această zonă a țării vom avea trei elicoptere: la Târgu Mureș, Arad și Jibou. Operarea medicală va fi făcută din Cluj, împreună poate cu colegii de la Oradea, ca să acoperim toate gărzile necesare.

Înseamnă, pentru zona aceasta, o sosire mai rapidă, o intervenție mai eficientă la accidente și acoperirea unor zone care până acum nu erau acoperite nici de Mureș, nici de Arad așa de bine. Problema este că mai avem de calificat un număr de comandanți de aeronavă care urmează să finalizeze cursurile. Elicopterele vor putea interveni chiar și în 10, 15 minute la locul accidentului", a adăugat Raed Arafat.

Reamintim că întârzierile în realizarea investiţiei de la Jibou au fost date de faptul că terenul aferent a trebuit să fie trecut din administrarea pompierilor în cea a Consiliului Judeţean, care a realizat în prima fază heliportul, dar fără platforma de aterizare. Elicopterul de terapie intensivă, a cărui valoare se ridică la peste cinci milioane de euro, va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud. 

Raed Arafat a venit la Cluj pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la înființarea SMURD Cluj. La eveniment u fost prezenți și inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, prefectul Ioan Aurel Cherecheş, primarul Emil Boc și preşedintele UMF Iuliu Haţieganu, Ioan Florian. 

 

Comenteaza