Raed Arafat, primele declarații privind filmul secret de la Colectiv: "O scăpare. Extrem de dur. Nu trebuia arătat publicului"

Raed Arafat, primele declarații privind filmul secret de la Colectiv: "O scăpare. Extrem de dur. Nu trebuia arătat publicului"

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a vorbit în premieră, joi seara, despre filmul intervenției din seara incendiului din clubul Colectiv, publicat de Libertatea la 4 ani de la tragedie.

Întrebat, joi seara, într-un interviu la Europa FM, cum explică faptul că filmarea cu intervenţia publicată de Libertatea în luna octombrie, la 4 ani de la incendiul din Colectiv, nu a ajuns la dosarul Colectiv decât după 4 ani, Raed Arafat a spus că a fost "poate o scăpare".

“Filmări s-au văzut… Această filmare nu s-a văzut! Poate c-a fost o scăpare, n-a fost nimic intenționat. Eu nu cred că cineva a vrut să ascundă, pentru că dacă voiau să ascundă poate că nici nu menționau asta”, a spus Raed Arafat la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, într-un dialog cu Moise Guran.

Întrebat de ce "nu a putut să vorbească" până acum despre acele imagini, Raed Arafat a răspuns că nu e vorba că nu a putut, ci că nu a vrut.

„Nu că nu am putut. E o diferență între nu am putut și nu am vrut. Nu am vrut. Toată chestia asta s-a făcut într-un moment care era total ciudat. (...) Era în mijlocul campaniei electorale. Intenția celui care l-a lansat era să crească emoțiile, manipulând niște chestii. Reacția deja s-a propus. Venea comemorarea. Până la comemorare nici nu puteai să vorbești despre asta pentru că toată lumea comenta. Desemnau deja vinovații, judecau totul”, a precizat Raed Arafat.

„Era o perioadă în care unii politicieni au început să ceareă demisia lui Arafat. Dr. Arafat începea să fie o minge de ping-pong între cei care sunt participanți în campanie. Îmi aduc aminte de domnul Cioloș, de doamna Clotilde Armand. Au judecat niște imagini emoțional, dar tot contextul respectiv trebuie judecat cu capul, nu cu emoțiile”, a mai adăugat șeful ISU. 

Arafat a spus și că acest film nu trebuia arătat publicului pentru că este ”prea dur”.

"Pentru un om simplu este un film extrem de emoționant și extrem de dur. Până nu-i explici ce s-a întâmplat, pentru că nu este o chestie simplă un dezastru cu zeci de victime... că într-un dezastru, din păcate, nu este o chestie simplă. (...) Într-o situație de acest gen, cu zeci de victime nu merge ca atunci când ai trei sau patru victime (...) Filmul nu trebuia arătat populației. O zic eu, dar o zic și alții”, a explicat Arafat. 

În luna octombrie, publicația Libertatea a făcut publică o filmare realizată de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU ajuns la locul tragediei din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015. În imagini se observă haosul care a domnit în primele minute ale intervenției. Filmarea nu a ajuns și la procurorii care au anchetat cazul, fiind ascunse de superiorii subofițerului de la ISU, preciza Libertatea.

Comenteaza