Rampa temporară de gunoaie a Clujului va putea fi folosită la nesfârşit

Rampa temporară de gunoaie a Clujului va putea fi folosită la nesfârşit
Rampa temporară de gunoi din Cluj-Napoca, unde depozitarea deşeurilor este permisă încă doar o lună, va putea fi folosită în continuare: termenul de folosinţă va fi prelungit, spune directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM), Mariana Leş.

Cât timp poate fi folosită rampa temporară a Clujului, dată în folosinţă în urmă cu aproape un an? "La nesfârşit", spune şeful Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM), Mariana Leş. Cu o condiţie: ca cele două companii de colectare a deşeurilor să facă dovada că deşeurile ne-revalorificabile au fost mutate în decurs de cel mult un an. Deşeurile pot fi transportate într-un an la rampa de gunoi de la Câmpia Turzii, deocamdată, sau la fabricile de ciment care au tehnologia ca să folosească deşeurile drept ingredient în ciment, spune Leş. Comisia Europeană are însă o problemă cu această soluţie: Leş nu exclude ca CE să iniţieze procedura de infringement pentru autorităţile române ca urmare a folosirii acestei metode pentru a scăpa de deşeurile Clujului. "Nu exclud această variantă. Din punctul meu de vedere nu sunt probleme, dar e foarte posibil să se recurgă la aceasta", admite Leş.

Amintim, rampa de gunoi Pata Rât a fost închisă în urmă cu un an, cu scandal: Garda de Mediu şi ARPM au închis cu jandarmii accesul la rampa de gunoi, într-o vineri noaptea, şi au întors din drum camioanele cu deşeuri. De atunci, timp de aproape un an, gunoaiele din Cluj-Napoca sunt depozitate pe o rampă temporară, din apropiere. Timp de un weekend, Clujul nu a avut rampă de gunoi: cea de la Pata Rât a fost închisă vineri noaptea iar cea temporară a fost avizată luni dimineaţa.

Între timp licitaţia pentru construirea noului centru de deşeuri din Cluj se află încă în litigii: la începutul acestei luni instanţa a cerut beneficiarului, Consiliul Judeţean, reanalizarea uneia dintre oferte, după ce atât ocupantul locului secund cât şi ocupantul locului trei au contestat atribuirea contractului. Vezi detalii

Comenteaza