Rareş Bogdan, după violul oribil de la Pata Rât: "Mă întreb dacă, potrivit modificărilor aduse Codului de procedură penală, violatorul poate asista la audierea fetiţei de 3 ani"

Rareş Bogdan, după violul oribil de la Pata Rât: "Mă întreb dacă, potrivit modificărilor aduse Codului de procedură penală, violatorul poate asista la audierea fetiţei de 3 ani"
Florin Iordache | Foto: cronicaromana.net

Jurnalistul Rareș Bogdan a reacționat pe Facebook la violul care a cutremurat Clujul (fetiță de 3 ani abuzată de un tânăr de 16 ani - n.red.), întrebându-se cum va fi aplicat Codul de procedură penală modificat luni seara de PSD în astfel de cazuri.

Potrivit modificărilor aduse Codului de procedură penală, în cameră cu victima sau cu martorul va fi prezent şi suspectul sau inculpatul. În cazul în care martorii se simt ameninţaţi, pot cere, potrivit legii, atât procurorului, cât şi judecătorului, să li se acorde statutul de martor ameninţat sau protejat, aducând însă probe şi indicii temeinice pentru ameninţare.

Întrebat care este raţiunea din spatele acestei decizii, preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a explicat că „nicio victimă nu este obligată să stea faţă în faţă cu violatorul dacă se simte ameninţată. Dacă se simte ameninţată, spune şi devine martor protejat“. Cu toate acestea, presiunea rămâne: martorii şi inculpaţii trebuie să stea faţă în faţă.

„De ce e nevoie de inculpat acolo? Pentru că de multe ori, într-o confruntare faţă în faţă, inculpat-martor, se pot rezolva încă din faza de urmărire penală. Dar dacă dăm posibilitatea celui care e acuzat să participe la audieri alături de victimă sau martor, care e problema? Până la urmă e prezumţia de nevinovăţie, să îi dăm dreptul de a participa“, a declarat Florin Iordache pentru Adevărul.

Rareș Bogdan s-a întrebat retoric dacă, "potrivit modificărilor aduse Codului de procedură penală, violatorul poate asista la audierea fetiţei de 3 ani..." 

Comenteaza