Război mocnit la Unitatea Militară Câmpia Turzii între un subordonat şi superiorii săi

Război mocnit la Unitatea Militară Câmpia Turzii între un subordonat şi superiorii săi
Un fost angajat al UM 01969 din Câmpia Turzii reclamă grave nereguli ce s-ar fi petrecut în cadrul unităţii militare, şi susţine că rapoartele pe care le-a trimis superiorilor din MApN au stârnit un şir de răzbunări, în urma cărora a fost nevoit să demisioneze.

Cristian Moldovan a fost angajat în 2003 în armată, ca subofiţer, la aceeaşi unitate militară la care a lucrat locotenentul Alexandru Gheorghe, al cărui caz este déjà cunoscut la nivel naţional. În întreaga sa carieră militară, Moldovan acesta a primit doar calificativul „foarte bun", în calitate de asistent medical la cabinetul unităţii militare din Câmpia Turzii, situaţie pe care plutonierul (care şi-a dat demisia în 2011) o poate dovedi prin acte oficiale.

Situaţia s-a schimbat radical, povesteşte Moldovan, începând cu toamna anului 2010, când a raportat superiorilor din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) nereguli pe care le-a constatat în cadrul unităţii la care lucra. Ulterior, calificativele s-au schimbat în „mediocru" şi apoi „nesatisfăcător".

„Pe parcursul activităţii mele am luat la cunoştinţă de mai multe încălcări ale legilor penale, pe care le-am semnalat, în repetate rânduri (verbal şi în scris), pe calea rapoartelor oficiale (cu respectarea regulamentelor militare), rapoarte la care nici în prezent nu am primit nici un răspuns. Rapoartele menţionate în memoriu arată, printre altele, faptul că şoferul comandantului, contabilul şef şi alte persoane care nu aveau dreptul legal de a-şi însuşi anumite sume, participau la activităţile de asanare de muniţie (deşi nu aveau pregătire de specialitate), primind 50% în plus la salariu, lună de lună şi an la an la vechime, delapidând fondurile statului", scrie Cristian Moldovan într-un memoriu trimis în atenţia primului-ministru.
Moldovan spune, în continuare, că după ce a semnalat aceste nereguli, a fost suspus în repetate rânduri unor abuzuri, care au culminat cu "înscenarea unui proces penal pentru o pretinsă neexecutare de ordin". Înscenarea, spune acesta, a fost demarată a doua zi după ce el a depus plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva unui şef.

Subofiţerul a relatat că medicul alături de care lucra în cabinet, lt. dr. Raymond Rusu, a depus împotriva lui un raport pentru a fi chemat în faţa consiliului de onoare al unităţii, pentru că ar fi avut vizavi de el o atitudine obraznică şi l-ar fi ameninţat. „Procedurile împotriva mea în consiliile de onoare au avut loc la finalul lunii decembrie 2010. Cpt. Băţagă Alin a fost desemnat ofiţer cu cercetarea penală şi a făcut parte şi din consiliul de onoare care m-a judecat, deşi legea îi interzicea să aibă ambele calităţi. Nu poţi fi procuror şi judecător în acelaşi caz (rezoluţia prin care a fost numit ilegal are nr. 521/24.11.2010 al Flotilei 71 Aeriene", arată Cristian Moldovan. La rândul său, subofiţerul Moldovan a solicitat să fie chemat în faţa consiliului de onoare medicul Rusu, „pentru ameninţare insultătoare la adresa mea, citez: "îţi dau una de-ţi aduni limba de pe jos" (faptă ce reiese şi din nota explicativă dată de cap. Lăcătuş Nicuşor (nr. reg. A3370/09.12.2010), dar acest raport nu a avut nici un rezultat, din ce cunosc eu, nefiind chemat ca participant la vreo procedură împotriva dânsului, deşi eram victimă", relatează Moldovan.

Lui Moldovan i s-a încălcat dreptul la apărare cu ocazia participării la consiliul de onoare, situaţie recunoscută în rezoluţia din 18 martie 2011, emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj în dosarul 223/P/2010. „Ca urmare a evacuării apărătorului meu şi a faptului că consiliul de onoare pentru soluţionarea apelului nu a ţinut cont de probele existente la dosar, decizând trimiterea mea în faţa consiliului de judecată am decis să fac plângere penală împotriva preşedintelui consiliului de onoare pentru soluţionarea apelului, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, ca urmare a nerespectării flagrante a dreptului meu la apărare", arată subofiţerul.

Însă, deşi anchetatorii militari admit că i s-a făcut o nedreptate, au dat neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de preşedintele consiliului de onoare, căpitan Mihai Arba, pentru că nu s-a putut dovedi că a acţionat pentru vătămarea intereselor legale ale subofiţerului Moldovan. Aceeaşi soartă, însă, a avut şi plângerea penală pe care i-au făcut-o lui Moldovan, pentru insubordonare, superiorii săi. „Totul a pornit de la un avertisment pe care l-am primit în septembrie 2010, după ce am fost însărcinat să calculez nişte pensii militare. Le-am spus superiorilor că eu nu am pregătirea necesară pentru aşa ceva şi mi-au dat avertisment. L-am contestat la Bucureşti şi s-a ridicat sancţiunea. Pe aceeaşi chestiune mi s-a făcut apoi dosar de cercetare, dar s-a dat scoatere de sub urmărire penală".

Subofiţerul spune că a demisionat în urma presiunilor psihice la care a fost supus, iar acum trebuie să-şi întreţină cei doi copii minori muncind în alt domeniu, deşi are studii militare. "Am fost nedreptăţit. De exemplu, în data de 10 ianuarie 2010 a venit la unitate şeful de Stat Major, iar în 9 ianuarie am fost înştiinţat telefonic să mă prezint la Parchetul Militar, fără a primi citaţie. Toate acestea pentru a nu avea ocazia să îi spun şefului de Stat Major ce se întâmplă la unitate", s-a plans Cristian Moldovan.

Moldovan doreşte să se întoarcă în armată, însă, răspunsurile primite de la preşedintele României şi de la MApN nu îi dau speranţe. În calea reluării carierei de militar stă ordinul de ministru al Apărării Naţionale numărul 105 din 2002, conform căruia "cadrele militare care doresc să fie trecute în rezervă prin demisie, prezintă rapoarte scrise comandanţilor/şefilor unităţilor din care fac parte, în care menţionează motivele solicitării, precum şi faptul că li s-a adus la cunoştinţă că nu vor mai fi rechemate în activitate dacă vor cere acest lucru." În ceea ce priveşte constatările făcute de MApN la petiţiile lui Moldovan, reprezentanţii ministerului au transmis pentru ZIUA de CLUJ: "Conform prevederilor art.28 din Constituţia României, republicată, conţinutul documentelor nu poate fi pus la dispoziţia dumneavoastră de către Ministerul Apărării Naţionale."

Cristian Moldovan crede că, totuşi, dacă situaţia financiară i-ar permite, cu ajutorul unui avocat, ar putea să-şi recâştige postul din armată, întrucât demisia sa a fost una forţată de împrejurări.

 

Comenteaza