Războiul florăreselor la Cluj-Napoca

Războiul florăreselor la Cluj-Napoca
Mai multe florărese din Piaţa Mihai Viteazul reclamă că au fost agresate de angajaţii unei firme de pază, în timp ce încercau să-şi vândă marfa. În replică, administratorul halei agro-alimentare susţine că micii comercianţi îi agresează clienţii. Primăria susţine că florăresele nu au autorizaţii pentru a-şi vinde produsele în preajma complexului.

30 de florari şi florărese din Piaţa Mihai Viteazu au protestat ieri dimineaţă. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că nu au mai primit autorizaţii să vândă cu ziua, contra sumei de 20 de lei şi ieri au fost evacuaţi de pe spaţiul public. Trei florărese susţin că au fost agresate de agenţii de pază ai complexului lângă care oamenii vindeau flori.

"Soţul meu e bătrân, e bolnav şi de dimineaţă a venit domnul Vlas (Radu Vlas, administratorul pieţei - n.red.) cu Scutul Negru şi ne-a ameninţat că ne şpreiază că vindem flori în afara spaţiului. Am primit aprobare de la primărie, contra sumei de 20 de lei pe zi, să ne putem vindem florile aici, în stradă. Dar ei nu ne-au lăsat. Acum vor să plătim 600 de lei pe lună ca să ne luăm tarabă, de la administratorul pieţei. Noi nu avem aceşti bani, că de abia ne descurcăm", a zis Maria Nyerkes, o florăreasă.

De cealaltă parte, Primăria Cluj-Napoca susţine că florarii nu au autorizaţii să vândă pe spaţiu public. "Piaţa Mihai Viteazu este o piaţă privată. Nu există amplasamente autorizate pentru comercializarea produselor în afara pieţelor. De-a lungul timpului au fost foarte multe plângeri, iar primăria a recomandat producătorilor să depună cereri pentru amplasamente în pieţele volante sau în pieţele primăriei. Nu a fost depusă nicio cerere în acest sens", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Doar în intervalul 15 - 21 iulie, Poliţia Locală a dat 28 de amenzi pentru comerţul în spaţii neautorizate în valoare de 22.200 lei.

Pe de altă parte, oamenii spun că au recurs la această soluţie - să vândă pe trotuar - pentru că nu îşi permit să plătească chiria pe o masă în incinta pieţei, chirie care se ridică la suma de 600 de lei pe lună. Tot aceştia spun că cuantumul chiriei a fost majorat de la 90 de lei, iar actuala sumă - 600 de lei - este mult prea mare faţă de banii pe care îi câştigă din vânzarea florilor. "Cum să mă descurc? Nu am casă, nu am nimic, doar cu banii ăştia pot să trăiesc! Ce? Eu nu am dreptul să-mi fac un trai?", se întreabă femeia.

Ceilalţi florari, cu acte în regulă, spun că nu li se pare corect să aibă concurenţă în oamenii care vând flori în afară spaţiului amenajat în piaţă, care nu-şi plătesc dările şi spun că acuzele lor sunt nejustificate. „Noi nu avem voie să vindem orice fel de flori şi trebuie să băgăm tot felul de bani. Ce? Noi putem să ne plătim şi florile şi taraba şi ei nu?", arată Crina Neţer, florăreasă cu acte în regulă în Mihai Viteazu.

Administratorul Complexului Leul, Radu Vlas susţine că nu a făcut altceva decât să-şi păzească investiţia. „Nu a fost vorba despre vreo agresiune. Nici vorbă de bruscări. Aici avem cea mai modernă piaţă din România şi a fost o investiţie serioasă. Oamenii care s-au plâns nu sunt producători şi fură alimentele şi florile pentru ca apoi să le vândă şi agresează clienţii care nu mai pot intra în piaţă. Împreună cu o firmă de pază am decis că trebuie să ţinem sub control fenomenul. Clujul este, totuşi, un oraş de 5 stele şi nu putem permite să se întâmple aşa ceva, aşa că am decis să ne facem ordine în preajma clădirii. Noi dăm tarabele producătorilor care vin cu certificate de producători. Oricine poate să vină să le închirieze. Aşa cum ceilalţi 300 de producători vând în condiţii legale, aşa pot să vină şi ei", a punctat Vlas, pentru ZIUA de CLUJ.

 

Comenteaza