Razii în barurile de lângă şcoli

Razii în barurile de lângă şcoli
Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a demarat o serie de controale în barurile din apropierea şcolilor pentru a preveni absenteismul.

După ce în anul şcolar trecut elevii clujeni au absentat la peste un milion de ore de curs, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj în colaborare cu Poliţia Locală, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (ISJ) Cluj şi Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor au demarat o serie de razii în barurile situate în apropierea liceelor clujene. La controlul de ieri, câţiva elevi au fost descoperiţi în baruri în timpul orelor de curs.

Acţiunea de control în baruri a demarat ieri şi a vizat localuri din apropierea liceelor din cartierul Gheorgheni şi din zona centrală a Clujului. „Numărul mare de absenţe pe care l-am identificat anul trecut la unităţile de învăţământ din judeţul Cluj ne-a convins că trebuie să facem aceste controale. E mult mai simplu să luăm măsuri când acest lucru nu e un fenomen, să luăm măsuri de prevenire a eventualelor probleme şi a abandonului şcolar, decât să ne trezim apoi că fenomenul este scăpat din mână", a declarat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj. În cazul elevilor găsiţi în baruri în timpul orelor de curs, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar vor lua legătura cu familia. „În cazul elevilor care sunt fi găsiţi în baruri, colegii noştri vor lua legătura cu şcoala, vor vedea dacă sunt puse absenţele, iar şcoala va verifica cum a putut copilul a putut să iasă din şcoală şi va lua legătura cu familia în acest sens. Ne interesează să prevenim un posibil fenomen", a adăugat Cuibus. Ca o măsură de prevenire a absenteismului, el a recomandat directorilor liceelor clujene să introducă catalogul virtual, prin care părinţii pot vedea, pe internet, sau pot primi SMS-uri cu notele sau absenţele elevilor. „Catalogul virtual s-a dovedit deosebit de eficient acolo unde a fost introdus. Am cerut generalizarea lui pentru că eficienţa este evidentă prin faptul că părintele poate să vadă notele şi absenţele în orice moment, mai ales acum când familia este ocupată şi nu întotdeauna are timpul necesar pentru a se deplasa la şcoală să vadă situaţia copilului", a explicat Cuibus.

La raziile care se vor desfăşura în perioada următoare în şcoli participă reprezentanţi ai Poliţiei Locale, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, dar şi ai Protecţiei Consumatorilor şi ai ISJ Cluj. „În zona adiacentă şcolilor desfăşurăm în permanenţă acţiuni de menţinere a ordinii şi a siguranţei. Desfăşurăm inclusiv acţiuni pentru prevenirea absenteismului, nerespectarea legislaţiei privind interdicţia de servire de alcool şi ţigări minorilor", a declarat prim-adjunctul şefului IPJ Cluj, comisarul-şef Cristian Pintea. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au sancţionat, începând din 2009, pe baza Hotărârii de Consiliu Local nr. 150, 17 localuri cu sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei pentru comercializarea de băuturi alcoolice sau tutun la o distanţă mai mică de 100 de metri de şcoli. „Menţionăm că într-un singur caz s-a constatat consumul de băuturi alcoolice", au transmis reprezentanţii Primăriei. Poliţia Locală a mai desfăşurat o razie în barurile din apropierea şcolilor luna trecută. "În cursul lunii octombrie am avut o acţiune de control şi au fost depistaţi elevi de la o unitate de învăţământ din cartierul Gheorgheni care, în timpul orelor de curs, erau într-un local. Am aplicat sancţiuni celor care administrează localul şi vom solicita comisiei de acordare a orarelor de funcţionare să analizeze o posibilitate a reducerii sau a suspendării orarului de funcţionare a acelui local", a declarat Sorin Oltean, reprezentantul Primăriei Cluj-Napoca. El le-a transmis părinţilor scrisori prin care i-a informat că în timpul orelor elevii erau în barul din apropierea şcolii. La rândul lui, Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general, va cere Primăriei să o reglementare a orarelor de funcţionare a barurilor din apropierea şcolilor. „Vom cere o reglamentare a orarului din partea Primăriei ca localurile din apropierea şcolilor să nu poate vinde băuturi alcoolice până la orele 15-16, când se termină cursurile", a precizat Cuibus.

Mai mulţi elevi descoperiţi  în baruri

Câţiva elevi din şcolile clujene au fost găsiţi, ieri, în baruri în timpul orelor de curs. „Am găsit până în zece elevi în baruri din centru sau din cartierul Gheorgheni. Au fost unii elevi care se aflau în pauza mare sau după cursuri în localuri", a declarat Peter Tunde, inspector general adjunct al ISJ Cluj.

Comenteaza