Reacţiile elevilor clujeni la Eminescu şi Blaga VIDEO

Reacţiile elevilor clujeni la Eminescu şi Blaga VIDEO
Absolvenţii de liceu nu au scăpat de Eminescu nici la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. După ce la începutul verii s-au plâns că au primit, în mod cu totul neaşteptat, un subiect din opera poetului, acum nu a mai fost nicio surpriză. Elevii afirmă că examenul nu a fost prea greu, dar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean nu le împărtăşesc optimismul. Aceştia spun că nu au aşteptări prea mari în privinţa rezultatelor.

Unul dintre subiectele de la proba scrisă de limba şi literatura română a fost poezia "De-or trece anii", de Mihai Eminescu. Elevii erau invitaţi să găsească sinonime pentru "a fermeca" şi "taină", dar şi rolul cratimei din secvenţa "dac-al ei glas". Unora li s-a părut uşor, deşi până de la ieşirea din examen au uitat cum se numeşte poezia.

Un alt subiect a fost din opera lui Lucian Blaga. Elevii au fost chemaţi să compună un eseu pornind de la o afirmaţie a poetului: "Trebuie să existe o concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le putem da".

Dintre cei 1.231 de elevi înscrişi la Bac-ul de la Cluj, 24 au lipsit de la examen. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că examenul de astăzi a decurs fără incidente, însă nu se aşteaptă la rezulate foarte bune.

"N-au fost probleme deosebite din cei care s-au înscris la proba de limba şi literatura română, adică n-au fost daţi afară sau alte situaţii asemănătoare. După interesul pe care l-au manifestat în vară la orele supliementare pe care le-am făcut, am semne de întrebare. au fost doar câteva zeci de elevi la aceste pregătătiri, practic a fost un dezinteres total din partea lor", a menţionat  Valentin Cuibus, inspector şcolar general ISJ Cluj.

Elevii mai au de susţinut încă trei probe scrise. Rezultatele se vor afişa pe 2 septembrie, când se vor putea face şi eventuale contestaţii, iar pe 5 septembrie se vor afişa notele finale.

 

Comenteaza