REALITATEA TV Cluj: 15 martie tensionat VIDEO

REALITATEA TV Cluj: 15 martie tensionat VIDEO
Se anunţă o zi de 15 martie tensionată la Cluj, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Atât ungurii din Ardeal, cât şi organizaţia extremistă Noua Dreaptă au anunţat că vor organiza marşuri la Cluj-Napoca, la aceeaşi oră. Aşa că cele două grupări se vor intersecta în Piaţa Unirii.

Liderul Noua Dreaptă le-a transmis astăzi un mesaj politicienilor din UDMR, cărora le-a cerut ca participanţii la manifestare să nu afişeze mesaje jignitoare pentru români, precum "Ţinutul Secuiesc nu este România". În replică, preşedintele UDMR Cluj spune că nu vor fi incidente, dar e păcat că s-au aprobat în paralele cele două manifestări.

În timp ce ungurii din Transilvania şi politicienii din UDMR vor participa, în 15 martie, la defilarea cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, Noua Dreaptă organizează, tot la Cluj, marşul memorial Avram Iancu. Anul acesta, cele două marşuri vor avea loc în acelaşi interval orar, dar pe trasee diferite. Cu toate acestea, cele două grupuri se vor intersecta în Piaţa Unirii. Liderul filialei Noua Dreaptă din Cluj, Codrin Goia, le cere maghiarilor să se manifeste civilizat. "Noi tot timpul ne-am manifestat civilizat, dar facem anul acesta un apel către UDMR, care organizează ce au ei pe 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, să se manifeste civilizat şi în cadrul legii, să nu-i jignească pe români, cum s-a întâmplat în alţi ani, când au fost afişate bannere cu mesaje "Ţinutul Secuiesc nu este România" sau harta Ungariei mari", spune el.

Liderul Noua Dreaptă Cluj spune că aşteaptă aproximativ 300 de oameni din toată ţara la marşul de comemorare a lui Avram Iancu şi a eroilor de la Revoluţia din 1848. Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andreas, şi-a exprimat regretul că cele două manifestări au loc în acelaşi timp. "Aşa cum a fost anul trecut, aşa vreau să fie şi anul acesta - fără incidente şi fără probleme", spune el. "Cred că revoluţia nu e doar maghiară, ci a tuturor popoarelor din Europa, fapt pentru care şi eu fac apel la toată lumea la calm şi o comemorare cât mai liniştită în Cluj-Napoca; din păcate s-au aprobat în paralel aceste manifestări, dar nu vor fi probleme".

Potrivit lui Mate Andras, grupul maghiarilor se va afla în Catedrala Sfântul Mihail în momentul în care extremiştii de la Noua Dreaptă vor trece prin zonă. Liderul acestora din urmă a criticat dur intraea UDRM în Guvern. "Vedem aducerea UDMR-ului la guvernare ca fiind un gest anti-democratic, deoarece majoritatea românilor sigur nu sunt de acord cu prezenţa acestor şovini în Guvern", spune Goia.

Reprezentantul UDMR spune că intrarea la guvernare este ceva normal într-o democraţie. "Fiecare formaţiune politică, atunci când participă la alegeri, doreşte să participe la actul de guvernare", spune Mate Andras. "Aproape nu există partid parlamentar care să nu fi fost la guvernare direct, cu alt partid sau sprijint în parlament, acest lucru este firesc într-o democraţie".

La marşul organizat de UDMR sunt aşteaptaţi circa 1000 de maghiari.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

Comenteaza