RECOMANDARE Banii din Tower au ajuns în Chicago

RECOMANDARE Banii din Tower au ajuns în Chicago
Banca ce a finanţat proiectele imobiliare Tower a depus plângere penală împotriva administratorului firmei, Michael Chezan.

Bancpost încearcă pe toate căile să recupereze creditul de peste 20 de milioane de lei acordat în 2007 firmei Tower SRL, redenumită Clark International SRL. După ce anul trecut a obţinut la Tribunalul Comercial demararea procedurii de insolvenţă a firmei, acum a apelat şi la procurori pentru a desface iţele afacerii "Tower". De asemenea, lichidatorul firmei a cerut instanţei anularea contractului de management, în valoare de 2,6 milioane de lei, al administratorului Michael Chezan, care este şi unic asociat, şi anularea a trei contracte de prestări servicii, de peste 2 milioane de euro, încheiate de Tower cu firme din statul american Chicago. ZIUA de CLUJ a descoperit că firmele din Chicago sunt conduse de acelaşi Chezan.

Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de CLUJ că plângerea penală depusă de reprezentanţii Bancpost arată mai multe tranzacţii ce demonstrează că managementul defectuos de la Tower s-a produs cu intenţie, ceea ce se încadrează la infracţiunea de gestiune frauduloasă. Astfel, banca îl acuză pe administratorul Clark International (fosta Tower), Michael Chezan, că a încheiat cu firma la care este unic asociat un contract de management "umflat", în valoare de 2,64 milioane de lei. De altfel, lichidatorul RVA Insolvency, care administrează acum Clark International SRL, a solicitat instanţei anularea contractului de management şi administrare al lui Michael Chezan şi obligarea acestuia la restituirea sumei de 718.063 de lei, obţinută cu titlu de onorariu management. Sursele ZIUA de CLUJ spun că plângerea penală arată şi că Chezan a închiriat firmei imobilul proprietate personală de pe strada Republicii nr. 103 contra unei sume cu mult mai mari decât cele practicate pe piaţă. Recent, Chezan a împuternicit lichidatorul să scoată la vânzare imobilul evaluat la 650.000 de euro.

Plângerea penală o vizează şi pe asociata lui Chezan din alte două firmei, Mihaela Bărbos, ce îndeplinea şi funcţia de contabilă la Tower SRL. Cei doi sunt acuzaţi că au încheiat contracte de împrumut cu Tower şi că au închiriat maşini aceleiaşi firme cu sute de euro pe zi. Acţiunile lichidatorului din dosarul de insolvenţă scot la iveală altă metodă de scos banii din Tower: trei contracte de prestări servicii încheiate de Clark International (fosta Tower) cu trei firme din statul american Chicago: Mox Realty Inc, Mox INC şi New Leland Development LLC. Potrivit unui site de profil de societăţi din Statele Unite ale Americii, preşedintele Mox Realty este Michael Chezan, iar New Leland Development este înregistrată la aceeaşi adresă. Ambele firme au ca obiect de activitate tranzacţii imobiliare, iar Mox Realty se laudă cu un venit anual de 8 milioane de dolari. Lichidatorul a solicitat instanţei anularea contractelor şi restabilirea situaţiei contabile anterioare. Avocatul Sorin Militaru, cel care reprezintă firmele americane în procese, spune că valoarea totală a contractelor se situează între 2 şi 3 milioane de euro. "Eu am fost angajat pentru a cere trimiterea proceselor la Tribunalul de Arbitraj Comercial din Chicago, potrivit clauzelor din contracte. Este vorba de sume mari, de 2-3 milioane de euro. Nu m-a angajat Chezan, ci o altă persoană", a spus avocatul. Chezan nu a putut fi contactat, surse din rândul clienţilor Tower spunând că acesta este plecat din ţară.

Cumpărătorii de apartamente s-au plâns la DNA

Peste 20 de cumpărători de apartamente în ansamblul "Tower Park" de pe Calea Floreşti au depus în iulie o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Cluj împotriva lui Michael Chezan. Prejudiciul total calculat până acum este de 1,4 milioane de euro, dar ar putea ajunge la 4 milioane de euro, fiind 100 de păgubiţi, potrivit avocatei Bianca Chiş, care îi reprezintă. "Plângerea penală este pentru înşelăciune. Oamenii au decis să facă plângerea deoarece nu mai au încredere că-şi vor mai vedea banii sau locuinţele. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu banii. Au tot sperat că se va găsi o soluţie, dar este tot mai rău", a spus avocata Bianca Chiş. Primele două blocuri de 18 etaje din ansamblul "Tower Park", redenumit "Cluj Nou", de pe Calea Foreşti trebuiau finalizate la sfârşitul anului 2009, având un termen de graţie de trei luni. Şantierul s-a "înţepenit" la etajul doi, dezvoltatorul invocând criza financiară.


Articol publicat în 8 octombrie

 

Etichete
Comenteaza