Recordul Campionatului Internaţional de Gătit: 1.500 de porţii de tocană “într-un foc”

Recordul Campionatului Internaţional de Gătit: 1.500 de porţii de tocană “într-un foc”
Deşi are loc de cinci ani, recorduri mondiale şi un succes care a depăşit graniţele ţării, Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber nu a fost acceptat pentru sprijin din partea Ministerului Turismului.

La ediţia din acest weekend bucătarii conduşi de clujeanul Kiss Tibor vor prepara cel mai mare stifado din carne de porc din lume, folosind cantităţi uriaşe de ingrediente, din care vor rezulta 1.500 de porţii.

"Costurile organizării unui asemenea eveniment sunt mari, aşteptăm de ani de zile o mână de ajutor din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. În alte ţări am văzut un sprijin substanţial pentru evenimentele gastronomice din partea acestui minister, pentru că aduc un plus de promovare", a declarat Radu Zărnescu, responsabilul media al Campionatului de Gătit în Aer Liber. Oficialii evenimentului au remis ministerului în primăvara acestui an o solicitare oficială în acest sens, iar răspunsul i-a uimit pe toţi. "Am fost refuzaţi pe motiv că nu suntem pe vreuna din cele şase direcţii propuse pentru dezvoltare. E tragic ce se întâmplă la noi, faptul că cei de sus nu înţeleg despre cee vorba. În Turcia se alocă resurse importante pentru evenimente culinare, la fel şi în Rusia, unde am avut o experienţă extraordinară", a adăugat Zărnescu.

Cea de-a 5-a ediţie a campionatului va avea loc între 9 şi 11 septembrie în parcarea de la Polus Center. Noutatea ediţiei este recordul mondial pe care va încerca să îl stabilească echipa condusă de Kiss Tibor. "O parte a recordului se referă la cantitatea de stifado din carne de porc pe care o vom prepara, iar cealaltă, la felul în care vom aranja preparatul, în 1.500 de porţii. Stifado e un preparat grecesc pe care ei îl preferă din carne de viţel, dar noi, din raţiuni practice, am ales porcul", a precizat bucătarul clujean. Echipa pe care o va conduce va folosi, astfel, 120 kg de carne, 70 kg de ceapă, între 50 şi 70 kg de ardei, dovlecei şi roşii, precum şi două bidoane de măsline. Bucătarii vor folosi tava pe care au utilizat-o la ediţia de anul trecut a evenimentului, când au doborât recordul de pui prăjiţi. Preparatul va fi încălzit la 24 de arzătoare. Recordul va fi omologat de specialişti de la International Gastro Show Cooking Entertainment.

Organizatorii campionatului au ţinut să lanseze în cadrul conferinţei de presă de ieri un apel la bună cuviinţă pentru publicul care va fi prezent la eveniment. "De cinci ani încercăm să educăm lumea, să înveţe ce este o degustare. Fiecare poate gusta de la fiecare stand câte puţin din preparatele din concurs, după vizita juriului. Nu există să nu te saturi. Nu e cazul să răstorni platourile, să apuci tot ce poţi, să iei mâncare şi în pungă, pentru acasă, cum se întâmplă de fiecare dată", a atras atenţia Zărnescu. "În 2008 am adus un bucătar japonez la ediţia de la Azuga, iar oamenii s-a înghesuit până i-au răsturnat standul. A trebuit să apelăm la jandarmerie şi omul, speriat, a fost nevoit să refacă totul pentru concurs", a povestit Iulia Drăguţ, preşedintele Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), organizatoare a evenimentului.

O altă noutate a ediţiei este înscrierea la concurs a unei echipe a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. "Cei de la Timişoara au avut echipă de la prima ediţie, însă ne bucurăm că acest pas a fost făcut, în sfârşit, şi la Cluj", a apreciat Zărnescu. Ca în fiecare an, competiţia este împărţită în clasa de preparate culinare reci şi de gătit în aer liber, adresată atât bucătarilor profesionişti, cât şi celor amatori. Invitaţii evenimentului vor face demonstraţii în faţa publicului în toate cele trei zile de concurs. Nu vor lipsi prezentările de produse, concursurile pentru public şi concertele. Juriul din acest an va fi condus de Master Chef Burc Tuncel (şeful bucătarilor din toată reţeaua hotelurilor Sheraton), fost luptător de wrestling şi specialist în bucătărie modernă.

Au reprezentat România în Africa de Sud

Oficialii campionatului s-au întors duminică din Africa de Sud, unde au reprezentat ţara noastră la o campanie internaţională destinate strângerii de fonduri pentru copiii nevoiaşi din zonă. "A fost un eveniment salutat chiar de Obama, în care 50 de echipe de bucătari din tot atâtea ţări au gătit pentru invitaţii bogaţi ai manifestării. Mâncărurile au fost vândute la o licitaţie şi s-au strâns în acest fel 800.000 de dolari. Asta înseamnă asigurarea hranei pentru 425 de copii săraci pentru cinci ani", a precizat Radu Zărnescu. Un film realizat în timpul campaniei va fi prezentat în cadrul campionatului de la Cluj.

 

Comenteaza