Rectorii “perfecţi” pentru UBB, sfătuiţi să nu intre-n cursă, susţine Marga

Rectorii “perfecţi” pentru UBB, sfătuiţi să nu intre-n cursă, susţine Marga
Doar cinci profesori universitari cunosc foarte bine UBB şi o puteau conduce cu competenţă, susţine Andrei Marga. Toţi îl contrazic pe Marga în legătură cu presupusa influenţare.

Profesorii universitari cei mai competenţi pentru a conduce Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) au fost sfătuiţi, respectiv determinaţi prin legislaţie să nu candideze la funcţia de rector al instituţiei, susţine Andrei Marga, cel care ocupă în prezent acest post. Candidaţii care ar fi putut conduce cu brio universitatea clujeană, în opinia lui Marga, sunt profesorii universitari Vasile Cristea, Dumitru Matiş, Pompei Cocean, Cristina Ciumaş şi Vasile Puşcaş. Aceştia infirmă însă că ar fi fost influenţaţi de cineva în a nu candida.

"Din păcate, au fost scoşi din discuţie câţiva dintre cei mai importanţi candidaţi. Foarte direct, cinci oameni cunosc bine universitatea şi puteau exercita rolul de rector, cu competenţă: Vasile Cristea, directorul Grădinii Botanice, decanul FSEGA, Dumitru Matiş, prorectorii Pompei Cocean şi Cristina Ciumaş şi profesorul Vasile Puşcaş. Din motive pe care nu le comentez, au fost sfătuiţi să se dea la o parte, ceea ce nu e acceptabil", a susţinut ieri rectorul UBB, Andrei Marga.

Conform acestuia, de la înfiinţarea universităţii clujene, cei care au devenit rectori au ocupat anterior o funcţie de conducere în cadrul universităţii. Încredinţarea rectoratului unei persoane care nu a avut putere de decizie, cel puţin ca decan sau şef de catedră, nu dă rezultate, susţine Marga, care a avertizat că universitatea va avea de a face cu un context economic dificil în următorii trei ani. "Ca urmare, e nevoie de un om care nu-şi propune doar să redistribuie resursele, ceea ce e simplu, ci un om care creează resurse", a precizat el. Potrivit lui Marga, unii dintre potenţialii candidaţi au fost scoşi din discuţie şi prin noile prevederi legislative în domeniul educaţiei. Spre exemplu, directorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, profesorul universitar Vasile Cristea, urmează să se pensioneze peste doi ani, la împlinirea vârstei de 65 de ani, iar noua lege a educaţiei nu mai permite ocuparea de către persoane care au vârsta respectivă a unei funcţii de conducere în structurile universitare.

Pe de altă parte, Cristea a subliniat că nu a fost sfătuit să nu candideze la funcţia de rector. "M-au sfătuit mulţi să candidez, dar nu să nu candidez. Eu mai am doi ani până la pensie, iar în condiţiile actualei legi nu puteam să mă desfăşor. Am totodată activitatea de la Grădina Botanică. Într-adevăr, legislaţia nu este una care să te încânte, dar nu s-a pus problema să fiu sfătuit să nu candidez. Să candidez, da, să nu candidez, nu", a precizat Cristea. Şi ceilalţi profesori nominalizaţi de Marga au infirmat influenţarea lor în a nu candida. Afirmaţiile de acest gen nici nu trebuie luate în serios, consideră profesorul Vasile Puşcaş. "Să ne concentrăm asupra candidaţilor care sunt. Ar fi penibil să comentez astfel de lucruri", a precizat Vasile Puşcaş.

"Este o hotărâre personală, luată în cadrul familiei, nu m-a sfătuit nimeni", a menţionat şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Dumitru Matiş. "Participarea la o astfel de competiţie e o opţiune personală. După o analiză pe care am făcut-o am considerat că e mai util pentru activitatea mea ştiinţifică, didactică să nu particip la competiţie", a spus şi prorectorul Pompei Cocean. Prorectorul Cristina Ciumaş nu a putut fi contactat telefonic. Ea este, de altfel, unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de rector al UBB, alături de academicianul Ioan Aurel Pop şi de profesorii universitari Daniel David, Enikö Vincze şi Radu Ciurchea. Ordonatorul de credite face deconturi şi semnează delegaţii

Actualul ordonator de credite al UBB, profesorul universitar Nicolae Bocşan, a fost desemnat de Senatul universităţii la propunerea rectorului Andrei Marga, a menţionat acesta. "Eu am propus ordonatorul de credite. Nu ascund că în 3 martie trebuie să inaugurez cursurile la o universitate din Germania şi la una din Israel, aşa că oricum trebuia găsită o soluţie. Ordonatorul de credite, la această oră, operează cu deciziile luate de mult, mai are de făcut doar deconturi şi de semnat delegaţii. Deciziile de salarizare, de împărţire a resurselor pe facultăţi, deciziile de investiţii sunt luate de mult. Va avea o misiune foarte uşoară", a precizat Marga.

 

 

Comenteaza