Referendum istoric: Scoţienii resping independenţa de Marea Britanie. 55,42 % din populaţie a votat contra independenţei

Referendum istoric: Scoţienii resping independenţa de Marea Britanie. 55,42 % din populaţie a votat contra independenţei
Scoţienii au votat împotriva independenţei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anunţate vineri şi citate de AFP.

Scoţia a respins independenţa. După numărarea buletinelor din 29 ce circumscripţii, 55 la sută dintre alegători au votat împotriva independenţei, iar 45 la sută în favoarea acesteia.

Pentru a obţine victoria în acest referendum erau necesare 1.852.828 de voturi.

După numărarea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscripţii, 1.914.187 de persoane au votat împotriva independenţei, ceea ce reprezintă mai mult decât cele 1.852.828 de voturi necesare pentru a obţine o victorie în acest referendum, potrivit datelor oficiale anunţate de BBC.

Această victorie va fi, în acest caz, cu trei puncte procentuale peste cea anticipată de ultimele sondaje de opinie.

De la Glasgow la Edinburgh, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegători înscrişi în liste, potrivit ultimelor estimări, s-au prezentat la urne pentru a răspunde la întrebarea: "Scoţia trebuie să devină o ţară independentă?", şi să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei alianţe care datează din 1707.

Peste 600.000 de scoţieni au votat prin corespondenţă.

"A fost o zi foarte încărcată", a declarat pentru AFP Peter Macvean, un responsabil din cadrul unui birou de vot de la Edinburgh. "Oamenii erau foarte motivaţi", a adăugat el.

Cu o oră înainte de închiderea birourilor de vot, alegătorii continuau să vină pentru a-şi exprima opţiunea.Liderul separatiştilor scoţieni Alex Salmond şi-a recunoscut, vineri, înfrângerea la referendumul organizat joi în Scoţia, în cadrul căruia majoritatea populaţiei a votat împotriva independenţei de Marea Britanie.

"Scoţia a decis, cu majoritate, să nu devină o ţară independentă", a declarat Salmond într-o intervenţie publică la Edinburgh, după publicarea rezultatelor aproape definitive ale referendumului de joi.

Comenteaza