Regele în Parlamentul României, văzut din sală. "Transmiteţi-i regelui că îl iubim"

Regele în Parlamentul României, văzut din sală.
ziuadecj.ro a avut un trimis special în Parlamentul României, cu ocazia discursului istoric al regelui Mihai, la împlinirea a 90 de ani.

Moment impresionant şi emoţionant în Parlamentul României. Regele Mihai I a venit astăzi, chiar în ziua în care împlinea 90 de ani, să ţină un discurs adresat naţiunii române. Deşi se vorbea că parlamentarii puterii ar putea boicota acest moment, sala de plen a fost plină. De asemena, la balcoane, lumea, practic, s-a călcat pe picioare: au fost membri ai familiei regale, personalităţi din viaţa publică, printre care şi rectorul UBB, Andrei Marga, venit de la Cluj special ca să-l vadă pe rege, bătrâni monarhişti sau simpli privitori, dornici să îl vadă pe cel care a condus România până la instaurarea dictaturii comuniste.

Regele a intrat în sala de plen la 10:07, cu un pas şovăielnic. Momentul a fost întâmpinat cu multe aplauze. Blitzuri au ţâşnit de la balcoane, dar şi de la pupitrele senatorilor şi deputaţilor.

Mai întâi, în timpul introducerii făcute de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, fostul suveran a luat loc pe un jilţ înalt, care te ducea cu gândul la un tron. Apoi, regele a ţinut un discurs din care nu s-au înţeles toate cuvintele, dar chiar şi aşa la final asistenţa a izbucnit în aplauze frenetice. Parlamentarii s-au ridicat în picioare, iar de la balcoane s-au auzit scandări de gen "Traiască regele" şi "regele Mihai".

În total, au fost trei momente de aplauze la scenă deschisă, momente când parlamentarii se îndemnau unii pe alţii să se ridice în picioare, în semn de respect.

La ieşirea din sala de plen, regele a fost condus de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi de un alt parlamentar PSD, Valeriu Zgonea. Cei trei, însă, au fost obligaţi să se oprească de mai multe ori pentru că au fost asaltaţi de jurnalişti. Oamenii aflaţi în clădirea parlamentului au vrut să dea mâna cu regele sau măcar să îl atingă.

La un moment dat, o tânără s-a apropiat de principesa Margareta, fiica regelui, şi i-a spus "trasmiteţi-i regelui că-l iubim", iar principesa a replicat cu un zâmbet emoţionat "se vede".

Regele Mihai a venit la festivitate într-un costum gri şi pantofi negri. La 90 de ani, suveranul a rămas un bărbat suplu; trecerea anilor l-a făcut să fie uşor gârbovit. Atunci când merge are, de cele mai multe ori, nevoie să fie sprijinit, dar acest lucru nu i-a luat cu nimic din prestanţă.

După plecarea regelui din sala de plen au existat parlamentari care s-au maimuţărit aşezîndu-se pe jilţul pregătit pentru fostul suveran în faţa prezidiului. Colegii i-au aplaudat ironic din sală.

Întreaga festivitate dedicată regelui a durat doar 22 de minute din care discursul regelui a fost ceva mai lung de 10 minute.

Citeşte aici cele mai importante fragmente din discursul Regelui Mihai I.

Comenteaza