Reguli noi pentru șoferi. Bonus-malus, Factorul N

Reguli noi pentru șoferi. Bonus-malus, Factorul N
Ce schimbări aduce noua legislaţie RCA, de la bonus-malus la decontarea directă şi Factorul N.

Noul cadru legal privind asigurările de răspundere civilă auto (RCA), cuprinzând Legea 132/2017, norma de aplicare a acesteia şi procedurile Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR), este în vigoare de la 1 august şi aduce o serie de schimbări în analiza de risc a conduitei şoferilor.

Aceste schimbări constau în reaşezarea sistemului bonus-malus, restrângerea la trei zile a termenului de constatare a prejudiciilor, decontarea directă a daunelor, dar şi introducerea Factorului N în calculul poliţelor pentru şoferii cu risc ridicat.

Conform noului sistem bonus-malus, la înnoirea poliţei RCA, şoferii disciplinaţi în trafic pot primi reduceri de până la 50%, în timp ce şoferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizaţi, suportând o majorare a costului poliţei RCA de până la 180%. O altă modificare importantă vizează chiar modul de aplicare a sistemului bonus-malus: pentru persoanele fizice se va aplica aceeaşi clasă de Bonus, respectiv Malus - cea mai favorabilă - pentru toate maşinile pe care le deţine. „Schimbarea este că se va lua în calcul proprietarul, nu maşina", artă într-un studiu Uninea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).

Decontarea directă este o altă schimbare adusă de cadrul legal privind RCA. Potrivit UNSAR, până la 1 octombrie asigurătorii vor încheia un acord de reglementare a decontării directe, pe care o vor oferta obligatoriu, la un cost suplimentar, opţiunea cumpărării acesteia revenind clientului. Decontarea directă presupune ca reparaţia să fie plătită de către asigurătorul RCA al păgubitului, care îşi va recupera prejudiciul de la asigurătorul şoferului vinovat.

 

Etichete
Comenteaza