REMEMBER 3 octombrie: A încetat din viaţă inginerul mecanic Augustin Maior

REMEMBER 3 octombrie: A încetat din viaţă inginerul mecanic Augustin Maior
ziuadecj.ro vă prezintă evenimentele care au avut loc în ziua de 3 octombrie de-a lungul anilor.

1838 - Apare (până la 25 septembrie 1839), la Craiova, primul periodic din Oltenia, săptămânalul "Mozaicul", sub redacţia lui Constantin Lecca.

1883 - S-a născut Agricola Cardaş, biolog, agronom şi publicist; este creatorul învăţământului mediu de zootehnie şi al Centrului universitar de zootehnie în Moldova, la Iaşi (m. 30 octombrie 1955).

1918 - Declaraţia de răspuns a "Corpului voluntarilor transilvăneni şi bucovineni" la manifestul împăratului Carol I de Habsburg, în care, exprimând voinţa românilor, se proclama desprinderea ţinuturilor româneşti din cadrul Austro-Ungariei şi unirea lor cu România.

1938 - A încetat din viaţă Alexandru Averescu, mareşal şi om politic; a participat la Războiul de independenţă (1877-1878), la cel de-al doilea război balcanic (1913), la Războiul de reîntregire naţională (a condus bătălia de la Mărăşti din 1916); a fost prim-ministru (ianuarie - martie 1918) şi ministru în mai multe rânduri între anii 1919 şi 1938; membru de onoare al Academiei Române (n. 9 martie1859, la Ismail, azi Ucraina).

1953 - A încetat din viaţă compozitorul şi poetul englez Sir Arnold Edward Trevor Bax. Poeziile şi povestirile sale au fost scrise sub pseudonimul Dermot O'Byrne (n. 8 noiembrie 1883).

1963 - A încetat din viaţă inginerul mecanic Augustin Maior, primul om de ştiinţă care a fundamentat teoretic telefonia multiplă cu curenţi purtători de înaltă frecvenţă; a înfiinţat, la Sibiu, prima şcoală de telegrafie şi telefonie din Transilvania (1919) (n. 22 august 1882).

1990 - La mai puţin de un an de la căderea Zidului Berlinului, are loc reunificarea Germaniei.

1995 - România a semnat cinci importante Convenţii ale Consiliului Europei, care facilitau echivalarea diplomelor, a studiilor şi recunoaşterea academică a calificativelor universitare.

1996 - Camera Deputaţilor a ratificat Tratatul de bază româno-ungar, prin vot deschis. În aceeaşi şedinţă a mai fost ratificat şi Tratatul romano-iugoslav, semnat la Belgrad, la 16 mai 1996. Ambele Tratate de bază au fost ratificate anterior de Senat.

1996 - Senatul a adoptat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

1997 - Preşedinţii României, Bulgariei şi Turciei au semnat, la Varna, un acord privind cooperarea celor trei state în lupta împotriva traficului de arme şi droguri, în combaterea corupţiei şi a crimei organizate.

1998 - S-au deschis lucrările summit-ului de la Delphi a şefilor de stat şi de guvern din Grecia, Bulgaria şi România, ale cărei principale teme au fost consacrate ameninţării unei intervenţii militare a NATO în Kosovo şi instabilităţii politice din Albania.

2000 - Senatul a adoptat legea imobilelor naţionalizate. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor în luna iunie a anului 1999.

2001 - Preşedintele PUR Dan Voiculescu a anunţat că renunţă la administrarea grupului GRIVCO.

2002 - Fostul preşedinte al sârbilor bosniaci, Biljana Plavsici, s-a declarat vinovată de comiterea de crime împotriva umanităţii în Bosnia, în cadrul unui acord prin care acuzarea a acceptat să renunţe la toate celelalte capete de acuzare formulate împotriva sa.

2003 - SRI a inaugurat Centrul de Informare pentru Cultura de Securitate, un proiect comun cu Fundaţia Eurisc

2004 - Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor şi-a anunţat oficial candidatura la preşedinţie în cadrul Consiliul Naţional al partidului.

2005 - Premiul Nobel pentru medicină şi psihologie a fost atribuit australienilor Barry J. Mars şi J. Robin Warren, pentru descoperirile lor privind afecţiunile de stomac provocate de bacteria Helicobacter pylori

2006 - A murit actorul Sandu Sticlaru, cunoscut din rolurile de la Teatrul Nottara sau din filme precum "Puştiul" (n. 15 oct. 1923).

2007 - Parlamentul a respins moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, însemnând că Guvernul rămâne în funcţie; moţiunea a întrunit 220 de voturi "pentru", iar pentru adoptarea acesteia era necesar să fie exprimate minimum 232 de voturi în favoare

2007 - Chestorul Gheorghe Popa devine noul şef al Poliţiei Române

2007 - Parlamentul a aprobat, în şedinţă comună, cu voturi 339 "pentru" şi 2 voturi "împotrivă", numirea lui Gabriel Petru Vlase ca membru al Comisiei SIE, el urmând să ocupe funcţia de vicepreşedinte.

2008 - Preşedintele american George W. Bush a promulgat planul de salvare a sistemului financiar american adoptat în cursul aceleiaşi zile de Camera Reprezentanţilor

2008 - Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a primit din partea Ucrainei notificarea pentru faza a doua a proiectului de renovare a căii navigabile de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră.

 

Etichete
Comenteaza