Reprezentanții tinerilor își încurajează colegii să iasă în stradă: câteva demisii nu rezolvă problemele sistemului

Reprezentanții tinerilor își încurajează colegii să iasă în stradă: câteva demisii nu rezolvă problemele sistemului
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România și Consiliul Național al Elevilor încurajează tinerii din ţară să participe la mișcările de protest anunţate să se desfăşoare în următoarele zile.

Ei susţin că evenimentul tragic petrecut în clubul Colectiv a avut loc și din cauza corupției generalizate din mediul politic și a unei administrații publice nefuncționale, iar demisiile anunţate în cursul zilei de miercuri nu sunt suficiente.

"Câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului, care au costat vieți nevinovate, chiar dacă și acestea sunt necesare în fața unei astfel de tragedii care cu siguranță putea fi evitată.Schimbarea societății este posibilă, dar ea necesită însă o masă critică de cetățeni care refuză să tacă în fața abuzurilor sau să le accepte. Suntem convinși că tinerii pot forma această masă critică și că sunt categoria socială cea mai potrivită pentru a genera o schimbare fundamentală a României", transmit ei prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemenea, tinerii afirmă că îşi doresc un stat responsabil, care să îşi îndeplinească adecvat atribuţiile, şi o clasă politică dispusă să lucreze pentru cetăţeni, nu pentru propriile interese.

„Suntem profund întristați, dar și foarte revoltați de faptul că au murit zeci de tineri și mulți alții au fost grav răniți în primul rând din cauza incompetenței statului român de a-și face treaba cum ar trebui. Nu trebuie să mai tolerăm sub nicio formă o astfel de situație și un astfel de mod de a face politică și de a conduce instituțiile statului. Nu e vorba despre un guvern sau altul, despre un primar sau altul sau despre un politician anume. E vorba despre responsabilitate, despre respect față de cetățeni, despre cinste și corectitudine. Asta ne dorim de la toate instituțiile statului român.

Când fiecare își va îndeplini bine și corect atribuțiile, România va progresa cu adevărat. De asemenea, politicienii trebuie să se trezească și să adoarmă permanent cu gândul că au fost aleși de cetățeni și sunt obligați să lucreze doar pentru cetățeni, nu pentru alte interese obscure. Studenții, tinerii în general, sunt un factori generatori de schimbare în societățile de peste tot din lume, și suntem convinși că și în România, dând dovadă de responsabilitate socială și civică și de unitate vom reuși să transformăm în bine modul de funcționare al statului român și al clasei politice", a declarat preşedintele ANOSR, Vlad Cherecheș.

Reprezentanții elevilor, studenților și tinerilor din România susțin revendicările exprimate de protestatari în primele zile după incident, inclusiv modificarea legislației și a reglementărilor referitoare la protecția împotriva incendiilor și intervenția în caz de urgență, respectiv verificarea de urgență a tuturor cluburilor existente.

Printre revendicări se mai numără introducerea de elemente relevante de educație civică, comunitară și sanitară în învățământul preuniversitar, finanțarea corespunzătoare a sistemului de sănătate, înăsprirea pedepselor pentru corupție, sancționarea penală a celor care aveau atribuții în prevenirea unui asemenea dezastru și au greșit explicit, precum și sancționarea politică a celor care au păstorit sistemele care au dat greș.

Comenteaza