Reprezentantul unei firme clujene, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu

Reprezentantul unei firme clujene, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu
Reprezentantul firmei clujene Unitate de Suport pentru Integrare SRL, Sergiu Mihuţ, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Alba, pentru complicitate la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

Alături de Mihuţ au mai fost trimişi în judecată directorul executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba, Mihaiela Nicoleta Dehelean Mih, acuzată de luare de mită şi instigare la comiterea infracţiunii de abuz în servici, şi directorul general al SC Cupru Min SA, Gheorghe Iordache, pentru dare de mită şi abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în perioada 2011-2014, în contextul obținerii autorizaţiei integrate de mediu, Iordache a dat directorului APM Alba, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei. Totodată, Dehelean Mih l-a determinat pe directorul SC Cupru Min SA să îşi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu, prin încheierea unui contract de prestări-servicii ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament cu firma reprezentată de Sergiu Mihuţ.

"În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcţionarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizaţie integrată de mediu ci doar o autorizaţie simplă. Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar şi, ca urmare, plata preţului inițial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale", se arată în documentul remis de DNA.

Remedierea acestei situaţii s-a făcut prin încheierea unui act adițional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul iniţial), contractându-se realizarea unei documentații, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece la acel moment legislația în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizați.

"La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deținută de Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât şi folos pentru societatea co-contractantă", mai arată procurorii DNA. 

În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 7.500 Euro, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 6.500 lei ridicate cu ocazia percheziţiei autorizate şi efectuate la domiciliul directorului APM Alba.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Comenteaza