Restauratorii: ar fi extraordinar ca monumentele din Cluj să fie puse la punct precum cele din Sibiu

Restauratorii: ar fi extraordinar ca monumentele din Cluj să fie puse la punct precum cele din Sibiu
Mai multe expoziţii, prelegeri şi mese rotunde cu caracter cultural şi arhitectural vor avea loc la Cluj în 3 şi 4 noiembrie în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Restauratorilor de Monumente Istorice din Transilvania în colaborare cu filiala transilvană a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).

Între reperele importante ale manifestării se numără o expoziţie cu titlul „Şantierele spaţiilor publice în Sibiu, în preajma lui 2007, anul Capitalei Culturale Europene (CCE)" şi o conferinţă cu tema „Conservarea patrimoniului construit în ultimii 20 de ani", care cuprinde la rândul său două expoziţii pe tematica respectivă.

Conform organizatorilor, unul dintre mesajele manifestării este şi adecvarea de către municipalitatea clujeană a unei politici eficiente şi din punctul de vedere al patrimoniului, în lumina candidaturii oraşului la titlul de CCE în 2020.

„Monumentele din Sibiu s-au pus la punct în mod deosebit înainte de 2007 (când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană-n. red.). Ar fi extraordinar să facă la fel şi Clujul", a precizat Szabo Balint, preşedintele Asociaţiei Restauratorilor de Monumente Istorice din Transilvania.

Szabolcs Guttmann, preşedintele OAR Transilvania, fost arhitect-şef al Sibiului timp de şapte ani, până în 2008, a precizat că este foarte important ca şi Clujul să beneficieze de consultanţă şi asistenţă de specialitate în privinţa patrimoniului, pentru a-l ajuta în obţinerea titlului de CCE.

Comenteaza