Restructurări de cadre şi pompieri online

Restructurări de cadre şi pompieri online
Noul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat la Cluj că vrea să creeze “pompierul atomic”, pe structura rămasă după disponibilizările dictate de Ministerul de Interne.

Noul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonelul Marcel Lucaciu, sosit la Cluj în vizită de serviciu, a decretat câteva dintre priorităţile pentru formarea "pompierului nou", scăpat de disponibilizare: sistemul de gradaţii şi profesionalizarea trebuie să avanseze disociat, iar serviciile oferite de inspectoratele judeţene trebuie să aibă deschidere către reţelele de socializare pe internet, de tip Facebook sau Twitter.

Disponibilizările de la Cluj-Napoca au lovit în 36 de pompieri, cei mai mulţi din structurile operative. Generalul Vasile Şomlea, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), spune că toţi cei în cauză primiseră calificativul "corespunzător" în ultimii ani, mai ales datorită abaterilor disciplinare, iar cei 737 de pompieri rămaşi se vor descurca pe teren graţie tehnicii de stingere a incendiilor şi descarcerării şi maşinilor mai performante pe care le au la îndemână. "În perioada când economia duduia s-a spus că pompierii trebuie profesionalizaţi. Or, profesionalizarea cum s-a făcut? A trebuit să se înmulţească en-gros, au fost încadraţi patru ture plus rezerve, unii erau foşti paznici, era funcţie de radiotelefonist. Suntem un serviciu public cam scump. A trebuit să restructurăm. Tehnica şi echipamentele sunt scumpe, dar fără ele nu putem lucra", a declarat Lucaciu. El a precizat că din 15 septembrie 2.100 de pompieri din ţară îşi vor pierde locul de muncă. Potrivit ordonanţei de urgenţă în baza căreia au fost puşi la dispoziţie, aceştia vor primi timp de un an o indemnizaţie egală cu 50% din salariu, dacă au o vechime de cel puţin 5 ani.

La Cluj există actualmente 24 de maşini cu apă şi spumă, dintre care cinci sunt noi, iar cea mai veche e din 1979. În evaluarea structurilor supuse trierilor de personal, IGSU a aplicat două criterii: numărul populaţiei din fiecare judeţ şi contribuţia consiliilor judeţene la bugetul de investiţii al inspectoratelor. Astfel, judeţele cu o populaţie redusă nu au pompieri disponibilizaţi. În ceea ce priveşte participaţia Consiliului Judeţean Cluj la dezvoltarea ISU Cluj, Lucaciu a spus că la Cluj din 2007 au fost făcute investiţii precum achiziţionarea de maşini de intervenţie, deschiderea de unităţi de pompieri şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare la Băişoara şi Mociu.

Printre priorităţile enumerate de Lucaciu în reformarea instituţiei în fruntea căreia a fost confirmat în luna iunie 2011 se numără implementarea sistemului naţional de management al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, care va fi funcţional ca dotări din septembrie anul acesta şi care va permite analiza şi soluţionarea în paralel a situaţiilor critice din toate judeţele ţării. Lucaciu spune că vrea să crească gradul de profesionalizare al pompierilor, după model francez, şi acordarea de stimulări financiare în funcţie de nivelul atestat. "Acum intri pompier şi ieşi tot pompier. Trebuie să fie calificative pentru pompieri bine pregătiţi, foarte bine pregătiţi şi pompieri "atomici", cu care să poţi interveni şi la Fukushima", a spus el. Marcel Lucaciu a fost împuternicit în fruntea IGSU în februarie 2011 şi a ocupat o lungă perioadă de timp postul de şef al Protecţiei Civile din Arad, judeţul din care provin şi ministrul de interne Traian Igaş şi adjunctul şefului Poliţiei Române, Alexandru Tanco, fost şef de inspectorat judeţean de poliţie.

 

 

Comenteaza