Resturile unei nave sovietice se îndreaptă spre Pământ. Urmează să intre în atmosferă, dar nu se știe unde vor cădea
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Mai 2025, 10:11
- Eveniment
- Ascultă știrea

Resturile de 500 kg ale unei nave spațiale din epoca sovietică, care a rămas blocată din greșeală pe orbita Pământului în urmă cu zeci de ani, se vor prăbuși pe planetă în câteva zile.
Cosmos 482 a fost lansată pe 31 martie 1972 ca parte a programului Venera al Uniunii Sovietice, care avea ca scop explorarea planetei Venus, potrivit NASA. Cu toate acestea, nu a atins o viteză suficientă pentru a se lansa pe o traiectorie de transfer de la Venus și nu a putut ieși de pe orbita Pământului.
Astronomii emit ipoteza că o defecțiune a unui cronometru a cauzat arderea prematură a motorului, potrivit ABC News.
Nava spațială s-a spart apoi în patru bucăți. Două dintre bucăți, care au rămas pe orbită joasă, s-au dezintegrat în 48 de ore. Dezintegrarea orbitală se referă la o scădere incrementală a altitudinii, reducând treptat distanța unei nave față de Pământ, potrivit NASA, relatează ziare.com.
Celelalte două piese - inclusiv sonda mare de aterizare - au rămas blocate pe orbita superioară a Pământului. Aceasta a suferit o dezintegrare orbitală timp de decenii, a declarat NASA, iar această dezintegrare a adus-o suficient de aproape pentru a reintra în atmosfera planetei în jurul datei de 10 mai.
Deoarece sonda a fost proiectată să reziste intrării în atmosfera lui Venus - care este de 90 de ori mai densă decât cea a Pământului - este posibil ca părți din aceasta să supraviețuiască reintrării și să continue să ajungă la suprafața planetei, potrivit NASA.
Riscul ca Cosmos 482 să lovească oameni la sol este scăzut - dar nu imposibil, a scris luna trecută pe site-ul său Jonathan McDowell, astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.
„Nu este nevoie de îngrijorare majoră, dar nu ai vrea să te lovească în cap”, a scris McDowell.
Sonda spațială este așteptată să reintre în atmosfera Pământului între vineri și duminică, a anunțat NASA. Nava are un diametru de aproximativ 90 de metri și cântărește aproximativ 500 de kilograme.