REȚINUȚI pentru distrugere. Tinerii infractori care au provocat incendiul de la mall au 16 și 17 ani. Plus răspundere penală

REȚINUȚI pentru distrugere. Tinerii infractori care au provocat incendiul de la mall au 16 și 17 ani. Plus răspundere penală
| Foto: | Foto: captura video - Facebook Info Trafic jud. Cluj

Incendiul de sâmbătă de lângă mall-ul din Cluj-Napoca a fost provocat de 2 adolescenți în vârstă de 16, respectiv 17 ani, care începând cu data de 13 decembrie au statutul de infractori. Au fost reţinuţi de poliţie pentru infracţiunea de distrugere. 

"La data de 13 decembrie a.c., față de doi minori de 16 și 17 ani, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind cercetați pentru comiterea infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

Din activitățile investigativ-operative derulate de polițiști a reieșit că, la data de 9 decembrie a.c., în jurul orei 18:00, cei doi s-ar fi deplasat în parcarea supraterană a unui complex comercial, iar în depozitul exterior al unei societăți comerciale din complex, ar fi aruncat mai multe obiecte pirotehnice activate cu flacără, fapt ce a condus la incendierea și ulterior distrugerea mai multor bunuri depozitate în acel spațiu.

Au fost demarate investigații în vederea stabilirii împrejurărilor în care a avut loc incidentul, fiind astfel identificați cei doi tineri.

În baza probatoriului administrat aceștia au fost reținuți pe o perioadă de 24 de ore, ulterior fiind prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, care a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile", a transmis IPJ Cluj într-un comunicat de presă. 

Pe de altă parte materiale pirotehnice se pot vinde cu duiumul la noi în ţară dacă operatorii comerciali respectă prevederile Legii nr.126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive, iar o simplă petadră, care poate părea o jucărie în mâna unui copil poate provoca o tragedie dacă e aruncată anapoda. Aşa că după ce au intrat în posesia petardelor, răspunderea faţă de viaţa şi bunurile altora rămâne în răspunderea celor care le cumpără.  

Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani în România răspunde penal potrivit legii, se arată în Codul Penal - Regimul răspunderii penale a minorului - Limitele răspunderii penale, Art. 113.

Citeşte şi: Sezonul petardelor a debutat la Cluj cu un incendiu puternic / Semnal de alarmă: viața, nu mașina, are prioritate

Citeşte şi: ITM Cluj cu ochii pe vânzătorii de petarde și artificii. Producătorii și comercianții neautorizați riscă pedeapsa cu închisoarea

Comenteaza