Retrocedarea de milioane de euro în centrul Clujului VIDEO

Retrocedarea de milioane de euro în centrul Clujului VIDEO
Moştenitorii unui grof maghiar au primit o clădire în zona centrală a oraşului, evaluată la 3 milioane de euro. Decizia, de pe urma căreia beneficiază cei cinci fraţi ai familiei nobiliare Banffy, a fost obţinută în instanţă. Moştenitorii au trimis deja executorul judecătoresc să-i anunţe pe reprezentanţii firmelor care ocupă spaţii în clădire că vor trebui să încheie noi contracte. Numai din chirii, imobilul produce 25.000 de euro pe lună.

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat, după 15 ani de procese, în dosarul retrocedării imobilului cu două etaje din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

"Procesul a fost început în 1999 de către tatăl meu avocat Luca Remus aşadar s-au scurs câţiva ani, procesul s/a judecat la mai multe instanţe", a spus Marius Luca, avocatul reclamanţilor.

Spaţiile din clădire sunt ocupate de diverse firme, printre care şi o unitate bancară. Câştigătorii procesului de retrocedare îşi doresc să încheie noi contracte cu chiriaşii.

Preţul de închiriere mediu din clădire este de 11 euro pe metru pătrat, iar clădirea are o suprafaţă utilă de peste 2200 de metri pătraţi.

"După părerea mea la ora actuală clădirea produce undeva intre 22.000 - 28.000 euro pe lună. Plecând de la acest preţ de închiriere, mergând pe acest criteriu probabil că valoarea de piaţă a clădirii ar fi între 2,5 şi 3 milioane de euro", a spus Anamaria Burcă, manager agenţie imobiliară.

Cei cinci câştigători sunt moştenitorii contesei Maria Banffy, decedată în 1984. Aceasta, la rândul ei, a moştenit prin testament proprietatea de la contesa Paula Bethlen, născută Josika.

Fiul unuia dintre cei cinci fraţi repuşi în drepturi se bucură că imobilul a revenit familiei.

"Nu valoarea materială este primul aspect să zic aşa importamnt pentru familie e că prin domnul avocat am reuşit să redobândim drepturile familiei", a spus Banffy Bela, moştenitor.

Clădirea a fost deţinută din anii '90 de către o firmă de turism din Timişoara, care a închiriat spaţiile. În cazul în care chiriaşii nu vor dori să încheie noi contracte cu familia Banffy, ei vor fi evacuaţi cu ajutorul executorului judecătoresc.

Reporter: Alin Golban
Operator: Lorant Ersek

Comenteaza