Revoltă între mediciniştii clujeni: învaţă pentru rezidenţiat dintr-o carte plină de greşeli

Revoltă între mediciniştii clujeni: învaţă pentru rezidenţiat dintr-o carte plină de greşeli
Peste 400 de absolvenţi de medicină care susţin rezidenţiatul în această lună au făcut o petiţie online către Ministerul Educaţiei prin care sesizează greşelile existente în cartea "Books des ECN" de unde învaţă pentru examen.
">

Mediciniştii clujeni, care peste două săptămâni vor susţine examenul de rezidenţiat, sunt nemulţumiţi deoarece au descoperit greşeli gramaticale şi medicale în volumul „Books des ECN", lansată şi tradusă în România anul trecut, carte după care aceştia trebuie să înveţe ca să poată ocupa unul dintre cele 3.778 de locuri şi posturi scoase la concurs la nivel naţional. În centrul universitar Cluj-Napoca, în 25 noiembrie, vor fi scoase la concurs 389 de locuri în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie pe care concurează 816 candidaţi.

Petiţia online „Nemulţumiri, frustrări şi doleanţe privind examenul de rezidenţiat 2012" a fost publicată, pe internet, săptămâna trecută şi a fost iniţiată de absolvenţii UMF Bucureşti, Dragoş Mălâia şi Doru Uşurelu. „Mi s-a acrit să ştiu litera cărţii pe de rost şi tot să greşesc o groază de grile, doar pentru că diverşii lor creatori au concepţii diferite despre ce înseamnă corect sau greşit. Ca răspuns aleg să pierd jumătate de oră ca să întocmesc o listă cât mai exhaustivă a felurilor corecte, dar diferite, de interpretare a unor variante de răspuns. Bineînţeles de abordările pe care comisia le alege depind o serie de lucruri foarte importante (ca viitorul a 5.000 de oameni) aşa că ataşat de acest mesaj este şi rugămintea ca aceia care au conexiuni sau posibilitatea de a-l trimite la membrii ce vor concepe subiectele să o facă", a scris în petiţie medicinistul Dragoş Mălâia. Cei doi au solicitat Ministerului Sănătăţii să ţină cont de greşelile găsite în carte şi ca acestea să nu fie incluse în grilele de la examenul de rezidenţiat. "Am trimis un mail la Ministerul Sănătăţii în care am inclus un document de patru pagini cu toate greşelile găsite de colegi, pentru că sunt foarte multe lucruri interpretabile, iar materia este ambiguă. Cei de la Minister mi-au transmis că au luat la cunoştinţă solicitarea mea şi că o vor înainta mai departe celor care se ocupă de subiecte", a declarat Doru Uşurelu.

Şi mediciniştii clujeni au sesizat greşelile din bibliografia pentru rezidenţiat. "Eu am început să învăţ din luna mai pentru rezidenţiat. Anul trecut a fost tradusă în română din franceză cartea după care trebuie să învăţăm, însă ea conţine greşeli medicale şi de ortografie", a declarat Cristina, o absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" Cluj. Tânăra, care a terminat facultatea în vară, îşi doreşte să ocupe un loc la specialitatea radiologie în cadrul rezidenţiatului. "Am învăţat toată vara. În vară mă trezeam şi la şapte, opt dimineaţa ca să învăţ. Eu vreau să îmi iau specialitatea şi vreau să plec din ţară în următoarele şase luni. M-am gândit să îmi continui rezidenţiatul în Franţa pentru că ştiu foarte bine limba franceză", a precizat Cristina. O altă tânără absolventă a UMF Cluj, Iulia, se plânge şi ea de cartea după care trebuie să înveţe pentru examen. "E o carte de sinteză plină de greşeli gramaticale şi de traducere. E foarte greu să citeşti o carte schematică. Sunt probleme în carte pentru că la o pagină ai o informaţie corectă, iar peste 20 de pagini aceeaşi informaţie este greşită. Cât timp nu există o erată, informaţiile se bat cap în cap", a spus Iulia, care speră să obţină un punctaj care să îi permită să îşi facă rezidenţiatul în gastroenterologie sau cardiologie. "Am început să învăţ efectiv şi susţinut după ce am terminat facultatea în vară. Atunci am început să învăţ fără pauze. Eu, oricum, am citit şi în timpul anului, iar după ce s-a terminat şcoala m-am pus pe treabă serios", a spus tânăra. Inclusiv la examenul de licenţă de la UMF Cluj, s-au dat conform ei, întrebări din volum. "Cartea e plină de greşeli. La licenţă am avut întrebări din ea, iar la o întrebare am pus un răspuns greşit tocmai pentru că ştiam că aşa apare în acest volum", a precizat Iulia. La Cluj, 615 absolvenţi de medicină concurează pe unul dintre cele 330 de locuri scoase la concurs pe specialităţile din acest domeniu. Cele mai multe locuri la rezidenţiat pe medicină sunt pe specialităţile medicină de familie - 16 locuri, anestezie-terapie-intensivă -15, medicină internă -15, pediatrie -14 sau chirurgie generală 14 locuri. Alţi 158 de absolvenţi de stomatologie concurează la rezidenţiat cele 44 de locuri disponibile în medicină dentară, iar alţi 43 de absolvenţi de farmacie concurează de 15 locuri la rezidenţiat în domeniu.

Ministerul Sănătăţii: "Testele pentru rezidenţiat sunt făcute de profesori"

„Petiţia este online. Există nişte comisii alcătuite din profesori care predau la universităţi şi aceştia fac testele. Ele nu sunt făcute de angajaţii Ministerului Sănătăţii, ci de comisii de profesori care le predau candidaţilor. Testele se fac înainte de examen", a precizat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii cu privire la sesizarea mediciniştilor.

 

Comenteaza