Revoltă printre studenţi: taxa de înscriere la rezidenţiat, dublată de Ministerul Sănătăţii

Revoltă printre studenţi: taxa de înscriere  la rezidenţiat, dublată de Ministerul Sănătăţii
Absolvenţii clujeni de medicină care vor da examenul de rezidenţiat în 25 noiembrie vor plăti o taxă dublă de înscriere la concurs.

Mediciniştii clujeni sunt nemulţumiţi după ce au aflat că, în acest an, a fost dublată taxa de înscriere la examenul de rezidenţiat. Astfel, dacă anul trecut taxa era de 300 de lei, în acest an, absolvenţii de medicină vor trebui să plătească 500 de lei pentru a se înscrie la concursul care se va desfăşura descentralizat pe centre universitare conform unui ordin publicat de Minsterul Sănătăţii Publice în Monitorul Oficial din 3 octombrie.

"După şase ani de facultate, după atâtea ore de învăţat, aşteptat la uşile spitalelor, după aproape 100 de examene, taxe pentru orice: admitere -350 lei, absenţe -7 lei pe ora absentată, adeverinţe, cărţi -5 lei/ ziua de nepredare a cărtii la bibliotecă, card de bibliotecă -25lei /an, fonduri de rulment nereturnate de 50-100 lei, intrarea în examenul de licenţă - 110lei şi multe între care cazări, cărţi obligatorii de cumpărat, aparatură medicala, instrumente de lucru, costume de clinica, acum pentru a putea alege o specialitate trebuie achitată o taxă de 500 de lei", ne-a scris un absolvent de medicină.

Tânărul nu înţelege motivele pentru care s-a mărit taxa. "Pentru ce? Pentru a deveni din ianuarie un rezident cu maxim 800 de lei venit lunar? Toate taxele din şase ani de facultate le recuperam după doi ani de rezidenţiat. Atunci te întrebi dacă mai are rost să rămâi în acest sistem când ai atâtea oportunităţi afară. Îşi bat joc de noi şi de munca noastră", a mai spus medicinistul, care se întreabă retoric "De ce taxele astea mari? Aşa se face trierea absolvenţilor? După venit? Cunoştinţele nu mai conteaza? Cine îşi permite să plătească taxa face rezidenţiat şi cine nu rămâne acasă cu 6 ani de facultate, o licenţă în medicină, fără post asigurat, un şomer de rând care nu are nici măcar asigurare medicală", mai spune tânărul.

Cristina, o absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", va susţine şi ea examenul de rezidenţiat în noiembrie. "Noi nu am fost consultaţi, am aflat de câteva zile ca taxa de înscriere va fi aproape dublă de la 300 de lei la 500 de lei", a declarat tânăra medicinistă. "Am înţeles că ministrul ar fi spus că s-a cheltuit mult cu organizarea examenului. Anul trecut s-a cheltuit, s-au cumpărat imprimante, dar ele au rămas în facultăţi, nu cumperi imprimante în fiecare zi. E foarte mare taxa, noi primim la examen doar o cariocă şi cinci foi cu subiectele", a explicat absolventa.

Maria Petrescu, o altă absolventă a UMF Cluj, şi-ar dori să urmeze rezidenţiatul în medicină de urgenţă sau de familie. "Consider că ar fi putut să rămână nemodificată taxa de înscriere pentru rezidenţiat. Noi am aflat destul de târziu de această creştere, după publicarea în Monitorul Oficial. Sunt absolvenţi care îşi permit să plătească taxa, dar avem şi colegi cu diferite dificultăţi financiare pentru care este mai greu să achite achite această sumă deoarece au părinţi cu venituri mici, primesc pensie de urmaş sau provin din familii cu şapte-opt copii. Colegii mei nu consideră potrivită această creştere a taxei şi datorită faptului că a fost anunţată destul de târziu", a spus tânăra, care este reprezentanta anului şase de Medicină, ce a absolvit facultatea în luna iulie.

Reprezentanţii MSP susţin că hotărârea modificării taxelor a fost luată împreună cu universităţile. "Taxa a fost majorată pentru că nu se mai puteau acoperi cheltuielile de organizare a rezidenţiatului, având în vedere că de trei ani era neschimbată. Hotărârea a fost luată împreună cu UMF-urile", a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MSP.

Dublarea taxei, stabilită prin ordin de ministru

Cei aproximativ o mie de absolvenţi ai UMF Cluj din vara acestui an au aflat în urmă cu câteva zile că vor trebui să plătească o taxă aproape dublă pentru a se înscrie la rezidenţiat. "Cuantumul taxei pentru participarea la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 25 noiembrie 2012, se stabileşte la suma de 500 lei/participant. Sumele încasate din plata taxelor se fac venit la bugetul Ministerului Sănătăţii şi se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi materiale necesare susţinerii concursului de rezidenţiat. Din sumele încasate o cotă de maximum 80% se va repartiza universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea concursului de rezidenţiat. Repartizarea sumelor între universităţi se va face proporţional cu numărul de candidaţi care susţin concursul în centrul universitar respectiv şi nota de calcul estimativ privind cheltuielile ocazionate de organizarea concursului de rezidenţiat, însuşită sub semnătură de rector", se arată în ordinul Ministrului Sănătăţii.

Comenteaza