“Rezolvarea” scandalului de la Băile Cojocna: se va chema poliţia

“Rezolvarea” scandalului de la Băile Cojocna: se va chema poliţia
Administraţia băilor a decis împreună cu Primăria comunei Cojocna că cea mai bună soluţie pentru controlul grupurilor de romi scandalagii de la ştrand este apelarea la autorităţi.

Angajaţii nu sunau până acum la poliţie "pentru că era delicat, cu alegerile". Comuna are un singur şef de post, dar oficialii băilor se bazează pe oamenii legii din Apahida sau chiar de la Cluj-Napoca.

Problema care pune în pericol funcţionarea Băilor Cojocna, şi anume luarea cu asalt a obiectivului de către grupurile de romi care îşi fac de cap în zona bazinelor, a fost ieri subiectul unei întâlniri între administratorul Remus Beldean şi primarul comunei, Ioan Şerban. "De acum încolo nu vor mai fi probleme", a declarat, încrezător, administratorul. "Am discutat cu domnul primar şi am decis să se aplice legea. Nu mai intră nimeni fără să plătească, în caz contrar chemăm poliţia. Vom angaja şi o firmă de pază, de la Cluj. Ne va costa mai mult, dar nu avem ce face", a explicat administratorul. În cursul săptămânii viitoare, mai exact marţi, este programată o şedinţă de consiliu local în care se vor decide şi alte eventuale măsuri. "Nu avem mulţi poliţişti în comună, e doar un singur şef de post, dar, la nevoie, putem apela la poliţiştii din Apahida. În anii trecuţi trimitea jandarmeria în weekend o maşină care patrula prin comună şi nu era aşa scandal: se temeau de oamenii în uniformă", a mai apreciat administratorul. Potrivit acestuia, mulţi dintre cetăţenii care fac scandal la băi nu au şcoală şi doar pentru copii se fac cursuri speciale pentru romi, la şcoală. "Nu ştiu să fi venit vreodată vreun ONG care să îi ajute în vreun fel pe romi", a mai spus Beldean.

Primarul Şerban Ioan a declarat că a propus ca cetăţenii romi să aibă acces la bazine doar în zilele de luni, de la ora 19:00 la 20:00, gratuit şi doar cu costume de baie. "Nu îi putem opri să nu meargă deloc la băi, ar fi discriminare. În restul timpului pot merge şi ei dacă plătesc bilet şi se supun tututor regulilor aplicate şi celorlalţi turişti", a precizat edilul. El crede că această soluţie, plus apelarea poliţiei când nu plătesc intrare şi contractul cu o firmă de pază va linişti "apele" la Băile Cojocna. "Mă implic personal în această chestiune, o să vorbesc şi cu liderul lor, până acum nu mi-a răspuns la telefon. Nu cred că va fi cazul să apelăm la jandarmerie, dar dacă trebuie, o să facem asta", a mai spus primarul. El a negat că ar fi promis gratuităţi la băi în campania electorală.

Problema semnalată de administratorul Băilor Cojocna a stârnit reacţii aprinse pe forumul ziuadecj.ro. Unii cititori au relatat episoade violente la care au fost martori acolo, avându-i ca protagonişti pe romii din comună. "Ce m-a surprins e că la intrare nimeni nu a avut curajul să-i întrebe de sănătate, au intrat ca-n brânză, bineînţeles fără să plătească. Gălăgioşi, murdari, fără urmă de bun simţ, au făcut imediat gol în jurul lor în momentul în care s-au aruncat în apă. Balabustele au intrat în heleşteu cu hainele pe ele, la sectorul copiilor. Automat toate mamele şi-au scos copiii din apă", a relatat un cititor care s-a semnat "Stando". Acesta afirmă că localnicii i-au spus "că nu se poate face nimic, fiindcă în alegeri sunt masă de manevră şi toţi primarii au fost aleşi cu voturile acestor monumente de civilizaţie". Mai mult, romilor li s-ar fi promis în timpul campaniei acces gratuit la bazine.

Un alt comentariu, semnat "Maridra", confirmă incidentele cu "ţigani mulţi, gălăgioşi care sar în apă fără să se gândească la ceilalţi turişti". "Păcat de banii investiţi în aceste băi dacă nu se rezolvă problema cu ţiganii. Sunt variante ca ştrandurile din Cluj şi Băile Turda, care am auzit că sunt foarte bine amenajate", se mai arată pe forum.

Au fost şi voci care au acuzat discriminare. "Aceste grupuri de ţigani nu plătesc pentru că este una dintre puţinele posibilităţi să-şi afirme identitatea. Ţigăncile se bagă în apa îmbrăcate pentru că este tabu să se dezbrace", explică un cititor care a semnat "Deci". Alţii sunt ironici: "Cum puteţi susţine că sunt probleme cu ţiganii? Ei sunt concetăţenii noştri care muncesc din greu, îşi plătesc dările la stat, nu fură, nu fac evaziune, şamd", scrie un anume Hădărean. Soluţia propusă de alţi cititori ar fi tocmai tratamentul egal al tuturor clienţilor de la băi: "Puradeii se distrează aruncându-se în apă lîngă tine, stropindu-ţi copilul cu apa sărată. Pur şi simplu, ar trebui daţi afară că încalcă o regulă a ştrandului. N-ar fi discriminare", este de părere cititorul "Z".

 

 

Comenteaza