Rezultat năucitor în dosarul “Pisica”: nici o expertiză nu seamănă cu alta

Rezultat năucitor în dosarul “Pisica”: nici o expertiză nu seamănă cu alta
Medicii legişti nu se pot pune de acord în legătură cu leziunile pe care Alex Vaida, din Dej, le-ar fi suferit în urma bătăii încasate de la poliţiştii Otniel Podea şi Daniel Mora. Trei expertize arată tot atâtea rezultate diferite.

Cazul "Pisica", în care sunt judecaţi pentru comportament abuziv poliţiştii Otniel Podea şi Daniel Mora, de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj, care l-ar fi bătut pe Alexa Vaida, din Dej, după ce l-au luat drept proxenet, devine tot mai încâlcit. Dacă imediat după bătaia pe care Vaida susţine că a primit-o de la cei doi poliţişti, în aprilie 2010, medicii i-au indicat 40 de zile de îngrijiri medicale, fiind diagnosticat cu fractură de claviculă şi alte răni, rezultatele expertizelor ulterioare sunt complet diferite, cu o singură excepţie.

Astfel, expertiza cerută în instanţă de cei doi inculpaţi, efectuată de medicul legist Paul Mucichescu, arăta că, de fapt, Vaida avea nevoie doar de patru-cinci zile de îngrijiri medicale, întrucât poliţiştii nu i-ar fi rupt umărul. "Mucichescu scrie în raportul expertizei că ruptura de claviculă era mai veche, că mi-am rupt braţul cu patru-şase săptămâni înainte de incident. După ce nu am putut să merg pe picioarele mele două săptămâni după bătaia cruntă pe care am luat-o, acum vine medicul acesta şi spune că, de fapt, am avut nişte zgârieturi pe faţă şi pe genunchi", s-a plâns Vaida. După ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj s-a autosesizat cu privire la rezultatele acestui raport, medicul Mucichescu s-a ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu. Cazul este încă în cercetare la procurori. Întrucât instanţa a dispus la termenul trecut efectuarea unei noi expertize, la şedinţa de ieri de la Curtea de Apel Cluj s-au pus în discuţie documentele depuse la dosar, dar situaţia e departe de a fi lămurită.

Noua expertiză finalizată de curând de trei medici de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, dr. Mugur Pop, dr. Florin Popovici şi dr. Cristian Gherman, arată că Vaida ar fi necesitat doar patru-cinci zile de îngrijiri medicale în urma incidentului din 13 aprilie 2010. Prin urmare, aceeaşi concluzie ca a medicului cercetat penal, Paul Mucichescu. Totodată, cei trei medici spun că nu le-au fost puse la dispoziţie toate radiografiile necesare, astfel că nu pot fi emise "concluzii certe". La finalul raportului de expertiză se arată că Vaida "a prezentat leziuni tegumentare superficiale şi de părţi moi care s-au putut produce prin cădere şi lovire cu sau de corpuri dure". În ceea ce priveşte fractura de claviculă, medicii spun că în urma examinării pacientului cu computerul tomograf, s-a ajuns la concluzia că leziunile respective "nu au existat"! Mai exact, că Vaida nu a avut niciodată umărul rupt. Cu toate acestea, mărturie a incidentului a fost internarea lui Vaida în spital şi fişa de examinare pe care a emis-o Clinica de Ortopedie din Cluj-Napoca în 15 aprilie 2010, după două zile de la incident.

Un rezultat cu totul diferit a avut expertiza efectuată de medicul legist Alin Căpâlnean, care are un cabinet independent, cerută de Alexa Vaida. Rezultatele acesteia sunt în contradicţie cu raportul efectuat de IML Cluj. Potrivit medicului Căpâlnean, Vaida a necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale. Legistul confirmă fractura de claviculă pe care Vaida a suferit-o şi constată că toate leziunile pot data din 13 aprilie 2010.

Având în vedere lipsa unor concluzii unitare, instanţa a dispus trimiterea tuturor documentelor la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" din Bucureşti, unde comisia superioară urmează să analizeze certificatele medicale, radiografiile, iar apoi să tragă o concluzie. "Trebuie să aflăm răspunsul la întrebarea dacă a existat sau nu fractura", a conchis judecătorul Curţii de Apel Cluj. Alexa Vaida a fost întrebat de instanţă dacă mai are radiografii făcute la claviculă după altercaţia cu poliţiştii, întrucât acestea ar trebui trimise la Bucureşti pentru expertiza finală. Cu greu, bărbatul a consimţit să le trimită Curţii de Apel Cluj pentru a fi trimise în plic sigilat la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici". "După câte s-au întâmplat, nu mai am încredere. Mi-e frică să nu dispară dovezile astea", a declarat Vaida pentru ZIUA de CLUJ.

Etichete
Comenteaza