Roboţi care fac cocktailuri şi spală vasele GALERIE FOTO

Roboţi care fac cocktailuri şi spală vasele GALERIE FOTO
21 de studenţi clujeni de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca au prezentat, ieri, 8 roboţi utilitari, în cadrul zilei Roboţilor Inteligenţi - UBBots Day 2013.

La fix 137 de ani de la naşterea străbunicului actualului apel telefonic "deştept", când Alexander Graham Bell a reuşit să-l cheme pe domnul Watson, observ la ora 12, patru apeluri nepreluate pe cele 3 strănepoate ale invenţiei scoţianului, dischisite cu Wi-fi, touchscreen şi Bluetooth.

Cu gândul la un robot telefonic care să fie capabil să citească gândurile şi pofta de muncă într-o duminică ploioasă, pătrund în clădirea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB). La 5 minute după miezul zilei şi la 19 ani de când a creat primul său robot, Daniel Marcu, cercetător al Southern California University în domeniul Computer Science împarte sfaturi celor peste 20 de studenţi înscrişi la UBBots.
"Performanţa în domeniul roboticii cere 10.000 de ore de muncă. Dacă v-aţi prins după acest experiment că nu este ceea ce vă pasionează, orientaţi-vă către altceva. Dacă nu, atunci gândiţi-vă că prin aceste 200 de ore de muncă pe care le-aţi dedicat creării propriului robot, sunteţi cu 5% mai aproape de performanţă", explică dascălul care în 1994 a câştigat o competiţie cu un robot care a reuşit să treacă printr-un labirint.

Studenţii din anii 3 şi 4 de la UBBots par să fi făcut puţin peste cei 5% chiar în timpul discursului profesorului Marcu. Click-uri, ajustări, mâini frecate, laptop-uri deschise şi maşinării, toate aşezate într-un oval împrejmuit cu sfoară pe care erau lipite numele celor 14 sponsori din IT, cei care explică cearcănele participanţilor din cele 8 echipe.

"Roboţii din 2013 sunt mai puternici, mai înalţi şi mai complecşi. Avem roboţi de 1 m 20 care pot ridica greutăţi de 500 de grame. 90% din roboţi au fost realizaţi cu ajutorul imprimantei 3D", a explicat organizatorul UBBots, Mihai Oltean, în timp ce ochii celor peste 200 de spectatori scanau roboţii.

Fâşneţ, cu coada în picăţele şi urechile-n vânt, primul la start e Nicuşor - câinele robot. Nu muşcă, dar păzeşte un teritoriu bine definit, scanează cu laser orice prezenţă străină şi înregistrează imaginile în format foto şi video, are un accelerometru, 4 microfoane şi poate fi controlat printr-un joystick sau direct de pe telefon cu ajutorul unei aplicaţii. După o rotaţie de 360 de grade şi un lătrat acţionat de-un click, îţi dai seama că e un căţel dresat excepţional cu ajutorul Windows, explică Răzvan Dragomir, unul din creatorii lui Nicuşor.

Încet-încet lumea gadget-urilor şi a roboţilor prinde culoare şi roboţeala pare să fie de domeniul trecutului. Earl the Grey are 5 luni şi-ţi poate pregăti ceaiul la micul-dejun, cu ajutorul componentelor iRobot Create în timp ce SMaker îţi poate face un sandwich. Acţionat vocal, îţi dă "Bună dimineaţa!" după un "Hello", timp suficient în care să-i dictezi, în engleză,ingredientele. Este singurul robot creat integral mecanic de către Petruţ Beleleu şi Alexandru Pop.

Dronică e robotul care le scapă pe femei de corvoada spălării vaselor, după micul-dejun creat de Earl şi SMaker. Optimizează procesul urât de doamne şi, de sub fusta lui roşie cu buline albe, ştie exact câtă apă şi cât detergent trebuie utilizat pentru a spăla două farfurii detectate cu ochii mari cât nişte webcam-uri, cu ajutorul senzorilor cu ultrasunete şi de atingere. Ai spune că s-a născut la cratiţă, dacă nu ai ţine cont de limbajul C++ şi de pompa de apă imprimată 3D.

Awesomezor le poate urma, lejer, activităţile. Robotul cu mobilitate incredibilă, udă florile, este complet independent şi poate fi acţionat prin iPhone, explică Alexa Ştefan. "Ideea e să reuşim să creăm un robot şi care să ne înlocuiască la muncă", se aud comentariile studenţilor, în timp ce Earl se chinuie cu ceaiul.

Noroc cu Cristina Precup şi Teodora Popescu, studentele care l-au inventat pe BaRD, robotul care ştie să prepare băuturile mai ceva ca un barman şi redirecţionează imaginaţia până exact după orele de muncă. Construit dintr-un kit lego, pe o platformă mobilă, BaRD e dotat cu două webcam-uri şi poate să-i ajute pe oameni să se revigoreze cu un cocktail.

Flameshot are capacitatea de a stinge incendiile pe care le detectează cu ajutorul senzorilor şi a celor două webcam-uri incorporate. E total independent, după cum explică Mihai Popescu şi poate fi acţionat prin iPhone. Smart Cart şi-a făcut apariţia la câteva sute de metri de unul dintre cele mai cunoscute mall-uri din Cluj. După ce îi mulţumeşte "tatălui" său, Bogdan Bondor, într-o british english de invidiat, roboţelul cosmopolit, construit cu piese de pe E-bay, urmăreşte toate mişcările lui Bogdan şi se apropie pentru a fi umplut cu bunătăţi.

 

Etichete
Comenteaza