Robotul ce curăță fundul oceanelor de gunoaie, realizat cu ajutorul cercetătorilor din Cluj, a trecut cu succes de primele teste

Robotul ce curăță fundul oceanelor de gunoaie, realizat cu ajutorul cercetătorilor din Cluj, a trecut cu succes de primele teste

Un sistem robotic destinat colectării deșeurilor de pe fundul mării, realizat cu ajutorul unei echipe de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a trecut cu success primele teste în condiții reale, în apele din apropierea orașului Dubrovnik, Croația.

Sistemul de curățare, care funcționează în mod similar cu aspiratoarele-robot de acasă, a fost capabil să vadă deșeurile de pe fundul mării și să se deplaseze spre ele. O sticlă de plastic a devenit primul deșeu oficial care a fost ridicat de pe fundul mării. Această serie de teste reprezintă un mic pas spre obiectivul umanității de a curăța, printr-o soluție rentabilă, fundul mărilor și oceanelor, unde se găsesc peste 90% din deșeurile marine.

În prezent, oceanele conțin între 26 și 66 de milioane de tone de deșeuri, cum ar fi bucăți de plastic, sticle sau cauciucuri. Deșeurilepe care le vedem la suprafață reprezintă doar 6% din total, restul aflându-se pe fundul apei. În prezent, stațiunile turistice și autoritățile portuare recurg la scafandri pentru a curăța aceste deșeuri de pe fundul mării, acestea fiind manevre nu doar costisitoare, ci și periculoase.

SeaClear este un proiect European finanțat prin programul Orizont 2020, care a fost lansat la 1 ianuarie 2020 și se desfășoară până în decembrie 2023. Bugetul total este de aproximativ 5 milioane euro. Echipa proiectului este formată de 49 de cercetători de la cei 8 parteneri: TU Delft, AutoritateaPortuară din Hamburg, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Subsea Tech, TU München, Fraunhofer CML, Universitatea din Dubrovnik și Agenția Regională DUNEA din Croația.

Comenteaza