România a aderat la Organizaţia pentru Cercetare Nucleară

România a aderat la Organizaţia pentru Cercetare Nucleară
România este cel de-al douăzeci și doilea stat care devine membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN).
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Conform informaţiilor publicate pe site-ul CERN, după o lungă perioadă de colaborare, de 25 de ani, ţara noastră a devenit duminică cel de-al douăzeci și doilea stat membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), în urma aderării sale la Convenția constitutivă a organizației. 

"Sunt onorat să urez bun venit României în calitate de un nou stat membru al CERN", a declarat directoarea generală a CERN, Fabiola Gianotti. "Acest eveniment asigură un viitor promițător atât pentru CERN cât și pentru comunitatea științifică din România, în special pentru generațiile tinere, care vor avea mai ușor posibilitatea de a contribui la programul internațional de cercetare pe care îl derulăm. Avem o lungă istorie de colaborare cu România, iar eu sunt încântată astăzi să văd că legăturile noastre se consolidează și mai mult"

"Suntem mândri de munca multor oameni de știință și ingineri români, care, în ultimii ani, au colaborat cu CERN și au contribuit la acest rezultat. În calitate de stat membru cu drepturi depline, dorim să intensificăm și să diversificăm această colaborare în beneficiul științei și al umanității", a declarat Adrian Vierița, reprezentant permanent al României la Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva și la organizațiile internaționale cu sediul în Elveția. "Este un moment foarte special pentru România și pentru relațiile sale cu CERN'', a mai adăugat Veriţa.

"Aderarea României ca stat membru cu drepturi depline subliniază importanța cooperării științifice în Europa, în căutarea cunoașterii naturii la nivelul său cel mai fundamental'', a declarat Sijbrand de Jong, președintele Consiliului CERN. "Uniți, putem realiza mult mai mult, decât rămânând fiecare pe drumuri separate".

România și-a depus oficial candidatura de aderare la CERN în aprilie 2008, însă relațiie bilaterale datează din 1991, când a fost semnat un acord de cooperare științifică și tehnică între Guvernul României și CERN, oferind cadrul legal pentru continuarea colaborării.Acordul ce a conferit României statutul de candidat pentru aderare a intrat în vigoare 12 noiembrie 2010.

Comunitatea științifică românească de la CERN a crescut constant de-a lungul anilor și numără în prezent aproximativ o sută de reprezentanți. România este în principal prezentă în experimentele de la acceleratorul de particule LHC, precum și în proiectele ATLAS, Alice (A Large Ion Collider Experiment) și LHCb (Large Hadron Collider), între altele, conform site-ului CERN.

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară este cel mai important laborator de cercetare în domeniul fizicii particulelor din lume şi are sediul la Geneva.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza