România a câştigat procesul cu fraţii Micula

România a câştigat procesul cu fraţii Micula
| Foto: Mediafax Foto/ Petrica Tanase

Tribunalul internaţional de arbitraj de la Washington a respins pretenţiile de nouă miliarde de lei ale fraţilor Ioan şi Viorel Micula contra României.

Consorţiul firmelor de avocatură care a reprezentat România în procesul privind impozitarea băuturilor spirtoase a anunțat că tribunalul i-a obligat pe cei doi să ramburseze României 75% din costurile legale şi alte cheltuieli.

Hotărâre încheie un arbitraj iniţiat de reclamanţi în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

În cadrul arbitrajului, fraţii Micula au acuzat statul român că şi-a încălcat obligaţiile internaţionale în temeiul Tratatului, că n-a reuşit să aplice adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase şi că a adoptat alte preţuri pentru apa minerală.

Avocaţii arată că Tribunalul a decis că nu are competenţă pentru a examina afirmaţiile afaceriştilor referitoare la regimul de stabilire a preţurilor pentru apa minerală, pe baza faptului că regimul a fost adoptat înainte de intrarea în vigoare a Tratatului în 2003.

Comenteaza